České cestovní kanceláře zastavily prodej zájezdů do Izraele, klienty tam nemají

foto Ilustrační foto - Pohled na centrum izraelského Tel Avivu, 2. prosince 2021.

Praha - České cestovní kanceláře (CK) v posledním měsíci zastavily prodej zájezdů do Izraele, který od loňského října vede válku s palestinským hnutím Hamás označovaným Evropskou unií za teroristickou organizaci. Aktuálně tam cestovní kanceláře nemají žádné klienty, řekl dnes ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Podle zástupců CK Avetour a Hrdlička, které ČTK oslovila, klesl zájem o zájezdy do států sousedících s Izraelem, jako je například Jordánsko. Na Izrael o víkendu zaútočil více než 300 drony a raketami Írán, a to v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu.

Z informací na webu Letiště Praha vyplývá, že dnes let v 18:35 z Prahy do Tel Avivu zrušil řecký dopravce Blue Bird Airways. Neuskuteční se ani jeho let z Tel Avivu s příletem do Prahy v 17:30. Zrušení letů ČTK potvrdila i mluvčí letiště Klára Divíšková. U jednoho z dalších letů s příletem do Prahy v 17:25 se společností Arkia Israeli Airlines hlásí web pražského letiště zpoždění. "Informace od dopravců v tuto chvíli zatím nemáme, stejně tak ani predikci vývoje situace," uvedla Divíšková. S Íránem pražské letiště spojení podle informací na webu nemá.

V sobotu podle Divíškové letecká společnost Smartwings posunula let do Tel Avivu, který měl z Prahy odletět ve 23:45 a nakonec odletěl v neděli ve 13:30. V sobotu se podle Divíškové do Prahy vrátilo letadlo společnosti Arkia Israeli Airlines, které bylo na cestě do Tel Avivu. "Letadlo se muselo vrátit do Prahy vzhledem k náhlému uzavření izraelského vzdušného prostoru," řekla ČTK Divíšková.

Pokles poptávky po zájezdech do Izraele nebude podle Papeže trvalý. "Bude se (zájem) projevovat ve vlnách, závislých na konkrétní situaci. Ostatní země regionu se brzy vrátí do normálu," uvedl. Pobytů v Egyptě, který s Izraelem sousedí na východě, se boje podle Papeže nedotkly. "Ohledně Jordánska je situace složitější a cesty se musí připravovat se zřetelem na vzdálenost od hranice a na to, jak je daná lokalita propojena s rizikovou oblastí," doplnil Papež.

Egypt podle mluvčí CK Čedok Kateřiny Pavlíkové stále patří mezi nejprodávanější destinace. Zájem je například o letovisko Hurghada a Marsa Alam u Rudého moře, kam klienti létají po celý rok, nebo Marsa Matrouh u Středozemního moře, které zahájí sezonu na konci května.

"Do těchto středisek, stejně tak i na další oblíbená místa pro návštěvu památek, se cestuje bez omezení a jsou pro turisty bezpečná. Klientům však doporučujeme vždy bez ohledu na lokalitu registraci do systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí) a běžnou obezřetnost na místech s vyšší koncentrací lidí," řekla ČTK Pavlíková.

Zájezdy do Izraele CK Čedok podle mluvčí přerušila. "Věříme, že jakmile budou opět vhodné podmínky, turisté se do destinace vrátí, jedná se o unikátní památky a lokality," řekla Pavlíková.

Žádné zájezdy do Izraele od minulého podzimu nezorganizovaly ani další CK, které ČTK oslovila. "Zájem (o Izrael) ze strany klientů je navíc prakticky nulový. Došlo rovněž i k výraznému poklesu zájmu o zájezdy do sousedních zemí, jako je například Jordánsko," řekl ČTK produktový manažer CK Avetour Matěj Chválek, podle něhož může trvat i roky, než se poptávka vrátí do normálu. CK Hrdlička pak podle svého majitele Karla Hrdličky pozoruje o 30 až 40 procent nižší zájem o země sousedící s Izraelem. Kromě Egypta a Jordánska k nim patří také Libanon a Sýrie.

Mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková dnes upozornila na to, že Izrael nepatří k nejprodávanějším destinacím českých CK a agentur. "Tudíž dopad na jejich ekonomiku bude dle našeho odhadu mizivý," řekla ČTK. Zájem o Jordánsko podle ní meziročně klesl o 90 procent.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková dnes ČTK sdělila, že se v uplynulé zimě uskutečnilo několik poznávacích zájezdů do Izraele, meziročně jich ale bylo výrazně méně. Další pobyty by se s ohledem na situaci, kterou podle Chaloupkové CK a agentury pravidelně vyhodnocují, mohly v destinaci konat spíše až na podzim, řekla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď