Kolem Země proletí dva asteroidy. A poté se přidají další tři

Pondělí 15. dubna přinese milovníkům pozorování noční oblohy spoustu vzrušení. Kolem Země proletí dva velké asteroidy. Kromě nich se objeví i tři menší objekty. V kolik hodin je uvidíme?

Podle údajů, které zpřístupnilo Centrum pro studium blízkozemních objektů (CNEOS), budeme v pondělí 15. dubna svědky průletu dvou poměrně velkých asteroidů v blízkosti naší planety. Odborníci na astronomii ujišťují, že obě tato vesmírná tělesa proletí kolem Země a zachovají si bezpečnou vzdálenost.

První z těchto asteroidů je znám pod označením 517681 (2015 DE198), zatímco druhý nese číslo 439437 (2013 NK4). Zajímavé je, že k oběma průletům dojde s odstupem pouhé jedné hodiny. První je naplánován na 15:08 a druhý na 15:50, samozřejmě zde hovoříme o českém čase.

Dva velké a pět menších

Pokud jde o velikost těchto asteroidů, první z nich má odhadovanou velikost mezi 440 a 990 metry, zatímco druhý má průměr mezi 460 metry a potenciálně až 1 kilometrem. Stojí za zmínku, že objekty této velikosti jsou mnohem vzácnější případy než ty, které pozorujeme téměř každý den a které mají velikost několika, desítek nebo několika desítek metrů.

Je zajímavé, že ve stejný den, 15. dubna, proletí kolem naší planety další tři asteroidy, které jsou však mnohem menší. Jejich velikost se pohybuje od několika do několika desítek metrů.

Astronomové provedli řadu výpočtů a dospěli k závěru, že oba větší asteroidy proletí kolem Země v bezpečné vzdálenosti, takže se nemusíme obávat žádné srážky. Asteroid s číslem 517681 (2015 DE198) nás mine ve vzdálenosti 18krát větší, než je vzdálenost mezi námi a Měsícem (0,05 au), a bude mít vůči naší planetě rychlost 14 km/s. Naproti tomu asteroid 439437 (2013 NK4) proletí o něco více než 8krát dále než Měsíc (0,02 au) a její odhadovaná rychlost bude přibližně 16,5 km/s.

Pokud jde o první z těchto objektů, astronomové o jeho existenci vědí již od roku 2015. Byl objeven v rámci amerického pozorovacího programu Pan-STARRS. Druhý objekt byl objeven v roce 2013 díky projektu Siding Spring Survey, který byl realizován na observatoři Siding Spring v Austrálii.

Oba tyto asteroidy spadají do kategorie vesmírných objektů označovaných jako potenciálně nebezpečné asteroidy (zkráceně PHA). Do této skupiny patří tělesa, která se k Zemi přibližují na vzdálenost 0,05 astronomické jednotky (19,5 vzdálenosti k Měsíci) nebo menší a mají takovou velikost, že by v případě srážky mohla způsobit katastrofu regionálního rozsahu (průměr větší než 140 metrů).

Veškeré informace o předpokládaných blízkých průletech asteroidů jsou veřejně dostupné na internetu. Lze je sledovat na stránkách Centra pro studium blízkozemních objektů (Centre for Near Earth Object Studies, zkráceně CNEOS).

Zdroj: redakce, cneos.jpl.nasa.gov, Wikipedia