Leverkusen získal historický titul. V sezoně zůstává stále neporažen

Přidat na Seznam.cz

Když na konci minulé sezony přebíral Xabi Alonso svůj tým na předposlední příčce Bundesligy, asi nikdo nečekal, že ho dovede až do Evropské ligy. Letos se však španělský lodivod postaral o ještě větší senzaci, pod jeho vedením totiž Bayer Leverkusen získal svůj první ligový titul v historii.

Leverkusen to dokázal. Nejen, že má pět kol před koncem šestnáctibodový náskok na druhý Bayern Mnichov. Obdivuhodná je i statistika, kterou triumfu docílil. Z devětadvaceti utkání vyhrál hned pětadvacet, a k tomu přidal čtyři remízy. Přemožitele nenašel ani v domácím poháru, kde si 25. května zahraje finále s druholigovým Kaiserslauternem. K tomu všemu dominuje Bayer i na evropské scéně, v již zmíněné Evropské lize rovněž neokusil hořkost porážky. Aktuálně je v polovině čtvrtfinálového souboje s West Hamem, kde ho čeká ve čtvrtek odveta. První vzájemné střetnutí dopadlo 2:0 ve prospěch německého týmu.

Domácí titul potvrdila Alonsova družina v domácím duel s Werderem Brémy. V první půli ji poslal do vedení z penalty navrátilec do sestavy Boniface, po změně stran pak Leverkusen zahájil gólový koncert. Po brance Xhaky a následném hattricku velkého talentu německého fotbalu Floriana Wirtze pak mohla zaplněná BayArena slavit svůj historický úspěch.

Spolu s fanoušky si oslavy užila i trojice českých fotbalistů. V kádru Leverkusenu letos figuruje brankář Matěj Kovář a duo útočníků Patrik Schick a Adam Hložek.

zdroj: autorský článek