Zlínský filmový festival nabídne letos přes 300 filmů z 55 zemí světa

foto Umělecká ředitelka zlínského filmového festivalu Markéta Pášmová vystoupila na tiskové konferenci k jeho 64. ročníku, 28. února 2024, Zlín.

Zlín - Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně v letošním 64. ročníku nabídne přes 300 filmů z 55 zemí světa. Nechybějí mezi nimi tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie, zastoupeny jsou však i exotické krajiny, jako jsou Filipíny, Ekvádor, Kypr nebo třeba Thajsko. ČTK to dnes sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Zlín Film Festival se bude konat od 30. května do 5. června. Je nejstarší a největší svého druhu na světě. Loni festival nabídl 295 filmů z 50 zemí.

Zástupci festivalu vybírali ze snímků z celého světa včetně filmů z Asie či Jižní Ameriky. "Měla jsem opět velkou radost z nové vlny kanadského (quebeckého) filmu. Výběrem několika filmů z této země, hraných i animovaných, tak navazujeme na loňskou velkou úrodu," uvedla dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová. "Velký prim hrají i celovečerní animace, které potvrzují současnou kvalitu tohoto produkčně velmi náročného filmového žánru," uvedla dramaturgyně.

Ve filmech se objevuje téma přátelství, nechybějí příběhy o lásce, rodině, sportu, přírodě a fantazii. Ve snímcích pro starší diváky jde o témata národnostní, náboženské, kulturní či sexuální odlišnosti. Sestavování filmového programu je podle umělecké ředitelky Zlín Film Festivalu Markéty Pášmové dobrodružné. "Existuje spousta dětských nebo mládežnických filmů, ale ne tak kvalitních, abychom je mohli s čistým svědomím promítat našim festivalovým návštěvníkům. Často jsme do poslední chvíle v napětí, zda se nám opravdu podaří sestavit takovou kolekci filmů, abychom mohli být spokojení," uvedla Pášmová.

"Navíc se z pozice velmi respektovaného mezinárodního festivalu snažíme přivézt nejnovější produkci, a to byl letos trochu oříšek, protože především v Evropě se v oblasti kvalitního dětského filmu tolik nedařilo. O to více mě těší, že můžeme našim divákům nabídnout více filmů s nádechem exotiky – tedy něco, co se skutečně moc nevidí," dodala Pášmová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď