Naše babičky ho nazývaly tekutým zlatem: Podporuje zdraví střev, srdce i jater

Vývar není jen obyčejná polévka. Důležitý je postup přípravy a volba masa, obecně je ale vývar pokrmem pro nemocné, které dokáže postavit na nohy.

Vývar s hvězdičkami v misce s dřevěnou lžičkou i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Vývar patří mezi polévky, které postaví na nohy při nemoci. Je to tím, že obsahuje mnoho důležitých živin pro tělo, hlavně bílkoviny, ale i důležité minerály, a v případě kolagenového vývaru i kyselinu hyaluronovou. Ta je důležitá pro zdravé klouby. Vývar dodává energii, není těžký do žaludku a pomáhá po velkém energetickém výdaji, ať už z důvodu fyzické aktivity nebo nemoci.

Tekuté zlato našich babiček

Vývar z kostí je tradiční polévka, která má všestranné účinky na lidské zdraví. Proč na ni babičky nikdy nedaly dopustit? Protože se jedná o odvar z kostí, který, jak uvádí WebMD, obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, hořčík, draslík, vápník a glutamin (aminokyselina, která posiluje imunitu a pomáhá regenerovat pohybovou soustavu).

Nejen klouby, ale i nachlazení a záněty

Tato tradiční polévka není výživou jen pro klouby, ale pro celé tělo. Pomáhá zlepšovat stav kůže, vlasů a nehtů. Také pomáhá pro lepší trávení tím, že zlepšuje činnost střev a jater. Je vhodná na žaludeční problémy a léčivá při zánětech v trávicím ústrojí, jak dokládá web Health. Kolagenový vývar dodává energii a doporučuje se jíst hlavně po velkých fyzických výkonech. Bohatá na kolagen jsou například kuřecí stehna, jak psala naše redakce již dříve.

Vývar v hrnci iZdroj fotografie: Freepik
Kolagenový vývar postaví na nohy i mrtvého. Proto ho babičky nazývaly tekuté zlato.

Jak si připravit kolagenový vývar

Kolagenový vývar se podobá klasickému vývaru. Jak ale uvádí také web Healthline, hlavní rozdíl spočívá v mase, které je hlavní surovinou každého z vývarů. Na JakZdravě uvádíme ještě jiný recept na kolagenový vývar, výsledek je ale podobný.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg kuřecích pařátků a krků,
  • 1 vepřové koleno,
  • 2 vepřové nožičky,
  • hovězí kosti,
  • vnitřnosti,
  • zeleninu,
  • pepř,
  • sůl,
  • nové koření,
  • bobkový list
  • a jablečný ocet.
Molekula proteinu

Jsou kolagenové doplňky stravy opravdu tak zázračné, nebo reklamy lžou?

Postup přípravy receptu:

  1. Maso a kosti omyjte a zalijte studenou vodou, aby bylo maso ponořené.
  2. Začněte vařit.
  3. Přidejte koření a jednu lžíci jablečného octa.
  4. Snižte plamen na minimum a vařte ještě asi 5 hodin.
  5. Po čtyřech hodinách přidejte zeleninu a dosolte dle potřeby.
  6. Vařte ještě hodinu (do stanovených pěti hodin) a váš vývar je hotový. Můžete si ho rozdělit na malé části a zmrazit. V tomto stavu se dá používat jako bujon pro dochucování dalších jídel.

Jak často jíte vývar vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články