Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Plzeňská platforma pro integraci Romů: Rada Romů a Sociální realitní agentura. Je nezbytné zapojit Romy do řešení problémů, říká Adam Pospíšil

15. dubna 2024
Čtení na 3 minuty
V Plzni už dva roky funguje tzv. Rada Romů. Na tiskové konferenci její činnost společně s dalšími aktivitami projektu s názvem Platforma pro zlepšení integrace Romů v Plzeňském kraji zhodnotila organizace Centrum pro komunitní práci a ARA ART. V rámci projektu funguje i Sociální realitní agentura “Víc než jen bydlení”, která již poskytla standardní bydlení více než stovce klientů.

“V rámci tohoto projektu, který byl implementován v Plzni ve spolupráci s organizací ARA, vznikla Rada Romů. Tento projekt vychází z přesvědčení, že je nezbytné zapojit Romy do aktivit, které řeší problémy, jimiž je romská komunita postižena. Rada Romů, je podle nás klíčová, aby se jednalo o Romech s Romy, nikoli bez nich,” vysvětlil na tiskové konferenci Adam Pospíšil, expert na sociální začleňování z Centra pro komunitní práci západní Čechy.

“Radu Romů v Plzni jsem založil před dvěma lety, protože v Plzni téměř neexistuje romský neziskový sektor a tím pádem ani žádná participace na lokální úrovni,” řekl pro ROMEA TV David Tišer, ředitel organizace ARA ART.

“Plzeň je město, které je podobně jako Brno založené na velkorodech. Aby Romové cítili, že se projekt týká i jich, oslovil jsem každou velkou rodinu, aby nominovala jednoho svého člena. Uvědomili jsme si také, že mezi námi jsou zástupci olašských Romů a nově příchozí slovenští Romové, a proto jsou všichni zastoupeni v Radě Romů,” dodal Tišer.

Během prvního roku existence Rady byly pořádány workshopy, diskuze a semináře zaměřené na bydlení, kulturu, školství a sociální oblast. Tyto aktivity vedly k definování potřeb a cílů pro romskou komunitu v Plzni. “Po roce jsme byli schopni definovat, co bychom v Plzni potřebovali a chtěli,” uvedl David Tišer.

Výsledkem je založení romské neziskové organizace, která má ambici stát se partnerskou organizací pro město. Rada Romů si klade za cíl dostat Romy do městských komisí, jako jsou komise pro kulturu, bydlení a sociální oblast. “Chceme dostat Romy do městských komisí a definovali jsme šest takových komisí, například komisi pro kulturu, komisi pro bydlení a komisi pro sociální oblast,” doplnil pro ROMEA TV David Tišer.

Plzeňská sociální realitní agentura zajistila bydlení první stovce klientů

Jedním z dalších cílů projektu Platforma pro zlepšení integrace Romů v Plzeňském kraji bylo zajistit bydlení diskriminovaným lidem, kteří se nacházejí v bytové nouzi. Tomu se věnovala Sociální realitní agentura “Víc než jen bydlení”, která se soustředí na samoživitelky s dětmi, romské rodiny, rodiny pěstounů a další lidi s omezeným přístupem na standardní trh s bydlením.

“Naše sociální realitní služba v Plzni funguje od roku 2019 a za tu dobu se nám podařilo ubytovat více než 100 lidí, dospělých a dětí, v bytech u soukromých majitelů,” uvedl v rozhovoru pro ROMEA TV Adam Pospíšil.

Agentura vyhledává soukromé majitele bytů, kteří jsou ochotni pronajmout své nemovitosti a využívat při tom její asistenci a garance. Agentura ručí za výběr vhodných nájemníků, průběh nájemního vztahu, dodržování nájemní smlouvy i za finanční platby. Tím chrání a uspokojuje oprávněné nároky pronajímatelů bytů. Díky vhodnému nastavení a dosavadním dobrým zkušenostem se ke stávajícím sedmnácti pronajímatelům přidávají další.

Adam Pospíšil zdůrazňuje dlouhodobou spolupráci s majiteli bytů a pozitivní výsledky, kterých bylo dosaženo i přes občasné menší problémy. „I když samozřejmě někdy dochází k drobným problémům, doposud se nám vždy podařilo pozitivně vyřešit všechny situace,“ řekl Pospíšil a doplnil: „Je to hlavní důvod, proč s námi drtivá většina majitelů spolupracuje dlouhodobě. Navíc je pravdou, že lidé, kteří nemají rovný přístup k bydlení, třeba kvůli obecně sdíleným předsudkům, jsou většinou velmi loajálními nájemníky a snaží se majitele nezklamat.“

Michaela Stehlíková, ředitelka organizace Tady a Teď, která se na projektu také podílí, vyzdvihuje přínosy spolupráce s agenturou, která pomáhá klientům dosáhnout stabilního bydlení – klíčového faktoru pro zlepšení jejich životních podmínek. „Zakázka bydlení je dlouhodobě nejčastější a zároveň nejhůře řešitelnou agendou. Po zahájení spolupráce se sociální realitní službou se naši klienti reálně dostávají ke standardnímu bydlení, které je základním předpokladem k dlouhodobému zlepšení jejich situace,“ uvedla Stehlíková.

Bez garancí, které pronajímatelům poskytuje agentura “Víc než jen bydlení”, se šance na standardní bydlení klientů sociálních služeb podle realizátorů projektů blíží nule. “I proto jsou u nás soukromé ubytovny a azylové domy permanentně přeplněné. Rozumní a sociálně citliví majitelé pomáhají díky projektu řešit palčivý sociální problém tohoto státu, což si uvědomuje i MPSV ČR, které řadí v rámci přípravy zákona o sociálním bydlení sociální realitní agentury po vzoru Víc než jen bydlení k funkčním a v budoucnu systémově podporovaným opatřením,” uvedli realizátoři projektu.

Příběhy rodin, které získaly díky agentuře své první standardní bydlení, jsou různorodé, ale mají společný jmenovatel – přesvědčení, že normální bydlení je základem pro úspěšnou integraci do společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon