Na Ukrajině budou řádit monstrózní „pavouci“. Vozidla Wisent 1 stojí na podvozku tanků Leopard 1 a miny pro ně nejsou problém

Německo poskytlo Ukrajině v posledním balíčku pomoci také velmi zajímavá a potřebná vozidla Wisent 1, píše server ESSA. Vysvětlujeme, co jsou tyto stroje zač a k čemu slouží.

Ukrajina nyní potřebuje v podstatě všechno, od nyní nejžádanějších protiletadlových a protiraketových systémů až po dělostřeleckou munici a odminovací zařízení nezbytné k provedení případných protiúderů.

Prakticky celá východní část Ukrajiny je silně zaminovaná a Rusové jsou díky minovým systémům nebo použití speciálních raket BM-30 Směrč, BM-27 Uragan a víceúčelových raket BM-21 Grad schopni zaminovat i logistické cesty používané Ukrajinci, které se nacházejí několik kilometrů za bojovou linií. Pro tento typ úkolů se mimo jiné ideálně hodí Němci dodávaná vozidla Wisent 1 MC na podvozku tanku Leopard 1, píše server Army Technology.

Wisent 1 MC – odminovací obří pavouk na bázi tanku Leopard 1

Vozidlo Wisent 1 MC je dílem společnosti Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), známé díky vozidlu Genesis a britské společnosti Pearson Engineering. Němci použili jako podvozek tank Leopard 1, z něhož byla odstraněna věž a nahrazena pancéřovou nástavbou poskytující prostor pro čtyřčlennou posádku.

Miny pro ně nejsou problém

Tank Wisent 1 o hmotnosti 44,5 tuny je vybaven jeřábem o nosnosti 30 tun a vysoce pokročilým odminovacím zařízením, které vypadá jako pavoučí nohy. Zametač min, navržený společností Pearson Engineering, umožňuje bezpečnou likvidaci jak jednoduchých tlakových min, jako je TM-62, tak mnohem pokročilejších min, které reagují například na poruchy elektrického nebo magnetického pole.

Wisent 1 navíc umožňuje mapování bezpečných cest a přenos těchto dat v reálném čase na velitelské stanoviště. Z hlediska ochrany se naopak Wisent 1 vyznačuje pátým stupněm odolnosti proti minám podle normy STANAG 4569 a třetím stupněm balistické ochrany.

To znamená odolnost proti střelbě ze zbraní ráže 7,62×51 mm NATO / .308 Winchester nabitých protitankovou municí se střelami z wolframu. Pro sebeobranu má naopak posádka k dispozici univerzální kulomet MG3.

Zdroj: redakce, army-technology.com, essanews.com