Alfa Romeo Milano | 2024

Italská hrdost nemůže rozdýchat Alfu Romeo vyráběnou v Polsku. Obzvlášť, když se jmenuje Milano

Autor: Anina Russová - Zdroj: Reuters - Foto: Alfa Romeo - 15. 4. 2024


Na světě nenajdete moc tak hrdých národů, jako jsou Italové. A tak se asi není co divit, že nápad značky Alfa Romeo vyrábět jedno ze svých aut mimo Itálii neberou zrovna dvakrát nadšeně. A  nejde jen o pár „hejtů“ na sociálních sítích. Do všeho už se vložil i italský ministr pro obchod Adolfo Urso.

Vše začalo ve chvíli, kdy Alfa Romeo oznámila, že chystá model Milano a že bude vyráběn v Polsku. Problém totiž je, že ještě před pár lety zástupci italské značky, která dnes patří do koncernu Stellantis, tvrdili, že nikdy nevznikne čistě elektrická Alfa Romeo a že se tyto vozy nikdy nebudou vyrábět mimo Itálii. Obě tvrzení s modelem Milano popřeli, a to se logicky nemohlo setkat s nadšením.

Ovšem ministr Urso jde ještě dál. Tvrdí totiž, že výroba italského auta s tak typicky italským jménem, jako je Milano, ze zákona nesmí probíhat mimo Itálii. Urso se opírá o italský zákon z roku 2003, který byl doposud aplikován hlavně na potraviny. Ošetřuje totiž klamání spotřebitele produkty, které sice mají italsky znějící jméno, ale ve skutečnosti nejsou italské. „Auto pojmenované Milano se musí vyrábět v Itálii. Jinak je to zavádějící a nezákonné,“ řekl Urso.

Alfa Romeo Milano se představila. Má velký výběr pohonných jednotek, vrcholem je 240koňový benzinový čtyřválec

Automobilka zatím na tyto stížnosti nijak nereagovala. S italskou vládou je ale už řadu měsíců v pravidelném kontaktu, protože se ji snaží donutit k větší propagaci výroby aut v Itálii. Zatím ale bez valného úspěchu. A faktem také je, že výroba v Polsku je oproti té v Itálii výrazně levnější. Pokud by se Milano vyrábělo v Itálii, snadno by mohlo být i o čtvrt milionu dražší.

Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru