Nastavení cookies

Revize systému dotací – Ministerstvo kultury pořádá pracovní skupiny s odbornou veřejností

15.04.2024 17:35|ministerstvo

Ministerstvo kultury dnes uspořádalo první z řady pracovních skupin zaměřených na dotace v oblasti kultury. Jde o druhou fázi přípravy reformy, která na ministerstvu k dotační politice vzniká.

 

Cílem iniciativy vedené náměstkem ministra kultury Ondřejem Chrástem z pověření ministra Martina Baxy je zjednodušit a zefektivnit procesy spojené s dotačními tituly vypisovanými ministerstvem kultury. 

V rámci revize dotačního systému za sebou už máme podrobnou analýzu stávajícího systému a postupů v rámci resortu, do které se zapojily všechny složky ministerstva ve spolupráci s NIPOS i ministerstvem financí, které je také na základě vládního usnesení pověřeno provést takzvanou revizi výdajů v dotacích našeho resortu,” vysvětluje náměstek Chrást a dodává: „Jde o vládní úkol revize výdajů napříč státem. Neznamená to ale, že výsledkem mají být škrty v rozpočtu. Jde o to, zda systém vynakládání peněz funguje efektivně.

Ministerstvo kultury vypisuje 54 dotačních titulů – od podpory divadel, přes muzea až po například festivaly, výtvarné umění, regionální kulturu, audiovizi, literaturu a mnohých dalších oblastí. Celkový objem financí na dotacích činí dvě miliardy korun ročně a další prostředky se čerpají například z Národního plánu obnovy. Jedním z hlavních cílů revize je proto mimo jiné digitalizace celého procesu. 

Konzultace s odbornou veřejností v rámci skupin na téma dotační politiky a souvisejících procesů je tak dalším logickým krokem, navazujícím na podrobné analýzy. Základem celé reformy je totiž dialog resortu se všemi, kterých se chystaná reforma dotkne. Další jednání jsou plánována na zbytek dubna. Na všech jednáních budou přítomni zástupci Asociace krajů ČR. 

Spolupráce ministerstva kultury se samosprávami je důležitou součástí připravovaného nového systému tak, aby například při vyřizování žádosti o dotace nedocházelo ke zdvojení schvalovacích procesů. Dalším krokem, který připravuje tým náměstka Chrásta, je jednotná digitalizace celého systému a všech titulů. V novém „ekosystému“ pak bude možné zpracovávat většinu dotačních titulů již pro rok 2025.

Resort tímto krokem pokračuje v reformě oblasti, která je pro kulturní sektor životně důležitá. Navíc se přibližuje postupujícímu trendu digitalizace a snížení byrokratické zátěže na straně samospráv i samotných žadatelů o dotace, čímž navazuje na programové prohlášení vlády.

 

 

 

 

Přehled pracovních skupin:

Dnes:

  • Neprofesionální umění a tradiční lidová kultura
  • Muzea a galerie

V průběhu dubna:

  • Kinematografie a média (vyjma podpory Státního fondu kinematografie)
  • Stálá činnost profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů
  • Profesionální umění: Divadlo, Hudba, Tanec, Výtvarné umění, Literatura
  • Festivaly profesionálního umění

 

 

 

 

Jana Malíková, tisková mluvčí MK
Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi