Hlavní obsah

Návštěva v Bílém domě není jen zdvořilostní schůzkou, shodují se experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva premiéra Petra Fialy v Bílém domě není jen zdvořilostní schůzkou, shodli se hosté studia Novinek, publicista Tomáš Klvaňa a europoslanec Alexandr Vondra. Nastolenými tématy jsou ruská špionážní síť v Evropě, o tom vypovídá dopolední schůzka v CIA, dále energetická bezpečnost, jaderná spolupráce, ale také situace na Ukrajině.

Záznam: Studio Novinek k návštěvě premiéra Fialy v Bílém doměVideo: Novinky, AP

 
Článek

„Ten čas na pracovní schůzku je velmi úzce vyměřený, moc se toho projednat nedá. Český politik nedostane více než hodinu,“ mínil bývalý ministr zahraničních věcí a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra.

On sám má s jednáními v Bílém domě poměrně bohaté zkušenosti. Sám Bílý dům v minulosti navštívil několikrát, mimo jiné doprovázel i Václava Havla. Rozhodně podle Vondry ale nejde jen o zdvořilostní schůzku. Témata dopředu projednávají diplomaté.

Do Bílého domu se nedostane jen tak někdo

„Prezident Biden je starší pán, taková je realita. Vzhledem ke stáří i k politickým nárokům, které letošní volební rok přináší, musí velmi opatrně nakládat se svým časem. Do Bílého domu se jen tak někdo ze zahraničí nedostane,“ podotkl Vondra.

„Po dlouhých letech, kdy česko-americké vztahy nebyly ideální, se konečně dostaly na takovou standardní úroveň. Vždyť jsme tu dlouho neměli ani velvyslance. Rozhodně se to ale nedá srovnat se situací v 90. letech, kdy byl prezidentem Václav Havel,“ podotkl publicista Tomáš Klvaňa.

Jednání Petra Fialy s Joem Bidenem v Bílém doměVideo: Reuters

Fialova návštěva CIA dokazuje, že české zpravodajské služby si získávají zpět ztracenou důvěru

„Důvěru české zpravodajské služby kdysi ztratily námluvami exprezidenta Miloše Zemana s Rusy a také proruskými výroky dalšího exprezidenta Václava Klause,“ řekl publicista Tomáš Klvaňa.

„Samotná schůzka v Oválné pracovně je spíše symbolická s výjimkou dvou témat, a těmi jsou ruská špionážní síť v Evropě a potom energetická spolupráce. Jak je známo, naše vláda v posledních dvou letech udělala úplnou otočku, a Spojené státy a jejich zemní plyn a případně další zdroje budou pro nás v budoucnu velmi důležité,“ uvedl Klvaňa.

Obnovená důvěra je dle něj důležitá kvůli tomu, že jakákoliv spolupráce výzvědných zpravodajských služeb, v tomto případě českých zpravodajských služeb a CIA, je založena na vzájemné důvěře.

Setkání v centrále CIA ve washingtonském Langley se kromě premiéra Fialy účastnil poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar a tři ředitelé českých zpravodajských složek. O vzájemné důvěře promluvil i sám premiér.

„K té schůzce by nedošlo, kdyby ta důvěra neměla vzestupnou tendenci. Teď bude záležet na tom, v jaké konkrétní kroky se ta důvěra přetaví, a to už se pravděpodobně nedozvíme,“ zakončil Klvaňa.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Český premiér Petr Fiala na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem v Bílém domě

Důležitá je i úterní schůzka s předsedou republikánů Mikem Johnsonem

„Není tajemství, že důležitá je zítřejší (úterní, pozn. red.) schůzka premiéra Fialy s vůdcem republikánů a předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem,“ míní Vondra. Podle něj je v českém zájmu najít v Kongresu řešení, jak uvolnit peníze na pomoc Ukrajině.

Fakt, že si Johnson našel na Fialu čas, je podle Vondry důležitý. „Jde především o vnitroamerickou dohodu. Republikáni chtějí více peněz na ochranu hranice před migranty z jihu, a my zase máme silný zájem na tom, aby nenechali Ukrajinu napospas Rusku,“ zakončil. Za pomoc Ukrajině lobboval minulý týden u republikánů i britský ministr zahraničí David Cameron, ale neuspěl.

Biden v pondělí před setkáním s Fialou poděkoval za českou muniční iniciativu. Nyní je podle něj načase, aby Spojené státy odvedly v otázce pomoci Ukrajině svůj díl.

Biden přijal Fialu v Bílém domě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám