Návrat vzorků z Marsu se komplikuje

Administrátor NASA, Bil Nelson v pondělí prezentoval další plány americké kosmické agentury související s programem MSR (Mars Sample Return). Zmínil třeba hledání inovativních návrhů, jak dopravit vědecky cenné vzorky z Marsu na Zemi. Tyto vzorky by totiž vědcům pomohly jednak lépe porozumět vzniku a vývoji naší Sluneční soustavy, ale mohly by posloužit také pro přípravu budoucích lidských průzkumníků a také by se daly využít k pátrání po stopách dávného života. V uplynulém čtvrtstoletí vyvíjí NASA systematickou snahu lépe porozumět časné historii Marsu a tomu, jak by tyto poznatky mohly expertům pomoci s porozuměním procesů, které se týkají vzniku a vývoje obyvatelných světů včetně Země. Součástí tohoto úsilí je návrat vzorků z Marsu, což je již dvě desetiletí dlouhodobým cílem mezinárodního planetárního výzkumu. Na programu MSR totiž NASA spolupracuje s evropskou agenturou ESA. Americké vozítko Perseverance od svého přistání na Marsu v roce 2021 sbírá vzorky pro pozdější odběr a návrat na Zemi.

Lokality, ze kterých americké vozítko Perseverance odebralo vzorky. Jádrové vrty byly uloženy do hermeticky těsných pouzder určených k dopravě na Zemi.

Lokality, ze kterých americké vozítko Perseverance odebralo vzorky. Jádrové vrty byly uloženy do hermeticky těsných pouzder určených k dopravě na Zemi.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Projekt Mars Sample Return bude jednou z nejkomplexnějších misí, jakou kdy NASA realizovala. Rozpočet 11 miliard dolarů je příliš vysoký a rok 2040 pro doručení je příliš vzdálený,“ zhodnotil Bill Nelson a dodal: „Bezpečně přistát a odebrat vzorky, vynést je raketou z povrchu jiné planety – což ještě nikdy dříve nikdo nedělal – a bezpečně je dopravit na desítky milionů kilometrů vzdálenou Zemi není vůbec snadný úkol. Potřebujeme se na celou věc podívat z jiného úhlu, abychom našli cestu, která je jednak cenově dostupná a zároveň nám doručí vzorky v rozumném časovém horizontu.

Agentura NASA také zveřejnila svou reakci na zprávu Nezávislé hodnotící komise projektu Mars Sample Return ze září 2023. Ta obsahuje mimo jiné aktualizovaný návrh mise se sníženou komplexností, zvýšenou odolností, zhodnocením rizik, posílení odpovědnosti, koordinace a celkový rozpočet v rozmezí 8 – 11 miliard amerických dolarů. Vzhledem k rozpočtu na fiskální rok 2025 a předpokládaným rozpočtovým omezením, ale také kvůli potřebě zachovat vyvážené vědecké portfolio, bude současný návrh mise počítat s návratem vzorků v roce 2040.

Titanové pouzdro na vzorky č. 266

Titanové pouzdro na vzorky č. 266

K dosažení těchto ambiciózních cílů v podobě doručení klíčových vzorků z Marsu na Zemi dříve a za nižší cenu se nyní agentura NASA obrací na veřejnost, se kterou chce spolupracovat na vývoji aktualizovaného plánu, který by měl využít inovací, ale osvědčených technologií. Kromě toho agentura NASA již v blízké časovém horizontu osloví průmyslové společnosti a požádá je o jejich návrhy inovované architektury mise, která by mohla doručit na zemi vzorky z Marsu v průběhu 30. let a zároveň snížit finanční náklady, rizika s misí spojená i celkovou komplexnost mise.

NASA provádí vizionářskou vědu a doručení pestrých, vědecky relevantních vzorků z Marsu je klíčovou prioritou,“ říká Nicky Fox, přidružená administrátorka z Ředitelství vědeckých misí v centrále agentury NASA ve Washingtonu a dodala: „K organizaci mise s takto vysokou úrovní komplexnosti využijeme desítky let zkušeností souvisejících s tím, jak se provozují velké mise, včetně zapracování podnětů, které získáváme z provádění nezávislých zhodnocení. Naším dalším krokem bude najít pozici, která nám umožní přinést tuto přelomovou misi vpřed a dopravit z Marsu revoluční vědu tím, že přineseme zásadní nové poznatky o vzniku a vývoji planety Marsu, ale i celé naší sluneční soustavy a života na Zemi.

Páté pouzdro se vzorkem odhozené na povrch Marsu během solu 669 na fotografii ze 7. ledna 2023. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Páté pouzdro se vzorkem odhozené na povrch Marsu během solu 669 na fotografii ze 7. ledna 2023. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/layout/msr/images/home/3-returns-samples-to-lander-updated.jpg
https://storage.needpix.com/rsynced_images/question-mark-background-1909040_1280.png
https://upload.wikimedia.org/…behind_at_Three_Forks_Sample_Depot.jpg
https://scx2.b-cdn.net/gfx/news/2021/justin-simon-shepherds.jpg
https://mars.nasa.gov/…/ZR0_0669_0726335209_613EBY_N0320580ZCAM08666_1100LMJ01.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Návrat vzorků z Marsu se komplikuje”

  1. Radek V. napsal:

    Ta mise byla od začátku blbě naplánovaná – posílat dvoustupňovou raketu na TPH pro odlet z Marsu, pak na orbitě Marsu přeložit vzorky na jinou sondu, která je přiveze zpátky. K tomu rover pro převezení vzorků, pokud Persy selže, později nahražený za
    dva vrtulníčky pro záložní převoz vzorků. Komplikace s časováním a penězi. Jednoduchá mise s přímým návratem Mars-Země, skladovatelné KPL, a přímé předání pomocí Persy za pár let by byla levnější a rychlejší. A základní problém, hloupě řešený SLS spolu s rozptýlenou organizací NASA sosá neuvěřitelné peníze, které pak chybí na všechno.

  2. Lubo napsal:

    ..teda toto je fakt na zlost citat. Sa natahuju o zopar miliard s NASA a vojakom nadeluju v stovkach len taky fukot. Keby presunuli docasne na par rokov tych par miliard pre NASA aby to mohli dokoncit v rozumnom case, nic by sa nestalo.
    Ci SpaceX dokaze byt rychlejsie, uvidime asi o rok-dva. Tu by im mohli pomoct s FAA, potom konecne zavret tu plaz na Boca Chica a mozno vyclenit tu bazinu okolo z narodneho parku.. alebo si dovoz objednat rovno u Cinanov 🙂

  3. mikisocka napsal:

    tiez si myslim ze elon im tie vzorky rad zozbiera a nalozi, ked pojdu jeho lode naspat. vyzera to tak, ze hardware na to uz ma, este doladit pristavanie a tankovanie. to aj keby malo trvat desat rokov, tak ich predbehne.

    vzdanie sa a kupenie knowhow od inych spolocnosti je od nasa v tomto pripade teda ten spravny krok.

  4. Ivo napsal:

    Za ten rozpočet bych řekl že jim to SpaceX rádo doveze.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Odpověď na tento nápad se dozvíme. NASA dnes vydá žádost o návrhy na alternativní přístupy pro architekturu MSR s termínem pro předložení návrhů do 17. května a NASA poté uzavře smlouvy na 90denní studie. V této souvislosti připomínám, že do výběrového řízení na lunární skafandry ani na vozítko LTV se SpaceX nepřihlásilo.

      • Ivo napsal:

        Tyhle dvě zakázky nejsou zcela v oboru, kde vládne SpaceX, ale doprava na Mars a zpět je docela trefa do černého, takže nechme se překvapit.

    • Borin napsal:

      Stát se může, že SpaceX navrhne misi (zakoupenou NASA), kdy vyvrtá sama jiné vzorky půdy a přiveze.
      Ona se špatně vytváří metodika plánu za určený peníze, kdy polovinu projektu vytvořil někdo jiný a teď je pro NASA nesplnitelný.

      Druhá varianta, že SpaceX žádný původní život nezajímá, neb jej chce pouze exportovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.