Pražská strojírna vypraví každý měsíc dva kontejnery do Austrálie

pstroj melbourne

Pražská strojírna pracuje na další velké zakázce pro Austrálii. Pro nově vznikající tramvajovou vozovnu ve městě Melbourne postupně vyrobí a dodá 35 výhybek a 3 čtyřsrdcovková křížení. Dopravu komplikuje krize v Rudém moři, kdy lodě musí volit až o 4 týdny delší trasu kolem Afriky. Aktuálně Pražská strojírna vypravuje kontejner s výrobky dvakrát do měsíce, poslední dodávka je plánována na červen letošního roku.

pstroj melbourne

Výběrová řízení na projekt nové vozovny probíhala již během roku 2022 a po několika úpravách a aktualizacích projektu obdržela Pražská strojírna v červnu 2023 objednávku na 35 výhybek, tedy korespondující počet výměn, přestavníků a srdcovek, a tři čtyřsrdcovková křížení. Následovalo intenzivní řešení technických detailů, harmonogram stavby a dlouhé přepravní časy totiž vyžadovaly, aby PS začala expedovat první výrobky již na začátku roku 2024.

pražská strojírna Melbourne

„Všechny přejímky před expedicemi probíhají bez účasti zákazníka, výrobky přejímá pouze naše oddělení technické kontroly. Pro naši továrnu je důvěra, kterou v nás náš australský partner vkládá, velkým oceněním a důkazem, že během mnohaleté spolupráce jsme vždy odvedli kvalitní práci,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s.

Dopravu do Austrálie komplikuje nepříznivá bezpečnostní situace v Rudém moři, která donutila rejdaře změnit obvyklou námořní trasu využívající Suezský průplav a zvolit bezpečnější, ale až o 4 týdny delší trasu kolem celé Afriky. V současné době se dvakrát do měsíce vypravuje z vinořské továrny velký čtyřicetistopý kontejner směr Melbourne Poslední expedice s výrobky pro novou vozovnu je plánována na červen letošního roku.

pražská strojírna Melbourne

Nová tramvajová vozovna pro město Melbourne bude umístěna v části Maidstone mezi ulicemi Williamson Rd and Hampstead Rd a měla by sloužit k údržbě a parkování 100 tramvají nové generace (tzv. třídy G).

Zdroj zprávy: PRAŽSKÁ STROJÍRNA A.S.
pražská strojírna