Zbrojní výroba v polovině 50. let

Zbrojní výroba v polovině 50. let

16. 04. 2024

Jarní měsíce byly vždy obdobím hodnocení a bilancování předcházejícího roku. Nejinak tomu bylo i v roce 1956, kdy se projednávalo plnění zbrojní výroby za rok 1955.

Souhrnná zpráva na počátku, jako vždy, nejprve zdůraznila pozitiva vyjádřená především údaji o zvýšení objemu výroby. Optimisticky vyhlížela konstatování, že letecký průmysl vyrobil 2,2 krát více cvičných a stíhacích letounů než v roce 1954 a školních a cvičných letounů s pístovými motory dokonce 3,8 krát více. Úspěšně byla zvládnuta výroba směrové radiostanice Hora, pěchotní radiostanice Libeň, a tak bychom mohli pokračovat.

Rok 1954 přinesl obrovský propad zbrojní výroby. Ačkoli byl plánován nárůst o 11 %, nastal pokles oproti předcházejícímu roku o jednu šestinu. Tato čísla přesvědčivě dokládají, jak bylo československé hospodářství vybičováno a vyčerpáno plněním tzv. zbrojní tříletky, která se negativně projevila na poklesu životní úrovně obyvatelstva a byla jednou z příčin provedení měnové reformy.

Na ekonomické problémy a růst sociálního a politického napěti se vláda a KSČ pokusily reagovat úpravou hospodářské politiky. Přijatá usnesení měla zvýšit životní úroveň obyvatelstva, zrychlit rozvoj surovinové a energetické základny pro těžký průmysl, zvýšit výrobu lehkého průmyslu, potravinářského průmyslu a zemědělství a byla doprovázena řadou úsporných opatření.

Jakmile se situace stabilizovala, tempo zbrojení se opět zvýšilo. Jmenovité (tj. nejdůležitější) úkoly v ministerstvu strojírenství měly oproti roku 1954 vzrůst téměř o polovinu. Plán musel být s ohledem na četné potíže třikrát „zohledňován“ (tj. snížen) a přesto byl splněn jen na neuspokojivých 84 % a oproti roku 1954 přinesl zvýšení jen o pouhá 4 %.

Důvody nesplnění se hledaly v nedostatečné práci vedoucích pracovníků ministerstev a vedení zbrojních závodů, v nezajištění řádné technologické přípravy výroby, značné absenci a fluktuaci dělníků, chybné mzdové politice, nedostatečné péče o kvalifikované pracovníky apod. Průběžným jevem byly růst neproduktivních nákladů (penále za špatnou kvalitu výrobků, nedodržení smluvních dodacích lhůt atd.) a také značná zmetkovitost; ta dosáhla u některých komponentů takového rozsahu, že musely být urychleně dovezeny ze SSSR a dalších států.

V jednotlivých odvětvích měl plán jmenovitých úkolů dosáhnout objemu více než 4,3 mld. Kčs. Konečný plán byl snížen na cca 3,6 mld. Kč, tj. 0 16 %, a byl splněn jen na 3 mld. Snižování plánu a některých dodávek bojové techniky se projevilo v nesplnění plánovaného vyzbrojení armády. Tím byla ovlivněna i exploatace bojové techniky a výcvik vojsk.

Nedostatek náhradních dílů zejména pro letectvo a speciální vozidla znemožnil provádění oprav v potřebném rozsahu a odpovídající využití bojové techniky.

Honba za objemovými ukazateli vedla až k absurdnímu konstatování, že plán výroby byl sice splněn na 107 %, ale až z dalšího textu je možné se dozvědět, že soupravy náhradních dílů byly dodány neúplné a že chyběly ty nejdůležitější – zalomené hřídele, vložky válců, pístní kroužky, vačkové hřídele atd. Zdálo by se, že nedostatek náhradních dílů je jen podružnou záležitostí. Ale jejich deficit nejen v roce 1955, ale i v následujících desetiletích velmi negativně ovlivňoval i zahraniční obchod se speciálem.

Realizace plánu vedle průběžného snižování obsahovala i další charakteristický rys. Tím bylo značně nerovnoměrné plnění v průběhu roku. Dodávky se soustřeďovaly na závěr roku, zatímco zimní a jarní měsíce končily obrovským propadem. Celý koloběh se opakoval po několik desetiletí (např. v roce 1955 byl plán zbrojní výroby za měsíc leden splněn jen na 48 %, a za první pololetí na pouhé dvě třetiny).

Plán zbrojní výroby na rok 1955 mimo jiné ukládal, aby byla čs. armáda zabezpečena požadovanými bojovými prostředky a zajištěno využití kapacit a pracovních sil při poklesu zbrojní výroby jako důsledku částečného uvolnění mezinárodního napětí. Podrobná analýza však v textu na tuto skutečnost nepoukazuje, stejně jako materiály týkající se plánů zbrojní výroby na třetí pětiletku. Z nich plyne, že určitý pokles byl dán především přípravnou fází na nové přezbrojení armády.

Jaroslav Láník

Aktuálně



Válečný veterán Jiří Pavel Kafka oslavil 100. narozeniny

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka oslavil 100. narozeniny

03. 05. 2024
Jiří Pavel Kafka, jeden ze dvou žijících československých veteránů britského Královského letectva…
Už tuto sobotu zahájí 56. sezonu Letecké muzeum Kbely

Už tuto sobotu zahájí 56. sezonu Letecké muzeum Kbely

30. 04. 2024
Tuto sobotu – 4. května – se po zimní přestávce otevřou brány…
Přednáška o Slovenském národním povstání z cyklu Československý odboj za 2. světové války

Přednáška o Slovenském národním povstání z cyklu Československý odboj za 2. světové války

26. 04. 2024
V úterý 23. dubna proběhla další veřejná přednáška z cyklu ČESKOSLOVENSKÝ ODBOJ…
Dopravní omezení na trasách vedoucích do Vojenského technického muzea Lešany

Dopravní omezení na trasách vedoucích do Vojenského technického muzea Lešany

25. 04. 2024
Vzhledem k enormnímu množství stavebních prací v okolí Vojenského technického muzea Lešany důrazně doporučujeme…
Otevření našich muzeí o státních svátcích 1. a 8. května

Otevření našich muzeí o státních svátcích 1. a 8. května

24. 04. 2024
Oznamujeme, že Armádní muzeum Žižkov a Národní památník hrdinů heydrichiády budou o…