ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

Úterý, 16. dubna 2024 07:19

Šest lidí,16 dnů., 8 000 kilometrů, stovky hodin natočeného materiálu a tisíce fotografií, stovky lidi na preiéře. To je unikátní Expedice Repti Planet – Arizonské dobrodružství v číslech.

Foto: Andrea Sovová

Do americké Arizony se skupina herpetologů ,v roce 2022, vydala natočit několikadílný dokument o tamější přírodě. Tentokrát se věnovali především chřestýšům a dalším plazům. Nový dokumentární kousek z dílny Repti Planet mohli diváci poprvé zhlédnout v pátek 12. dubna. Premiéra filmu Expedice Repti Planet – Arizonské dobrodružství se konala v aule České zemědělská univerzita v Praze.

Foto: Andrea Sovová

Společně s Repti Planet se i zástupce Zooparku zájezd zúčastnil dobrodružné expedice s cílem natočení nového přírodovědného dokumentu. Čtvrté putování za plazy a obojživelníky zavede oblíbenou partu herpetologů z Čech do USA. Členové expedice Petr Hammerschmied-Repti Planet, Ondřej Trávníček-Zoo Plzeň, Daniel Koleška-Zoopark Zájezd, Tomáš Holer -Herpetology.cz, Martin Ertner-Ertner Herpetology a Dylan Souder ze státu Nevada, navštívili pouště, prérie a hornaté oblasti Arizony, které jsou domovem nepřeberného množství jedinečné fauny. Hlavním cílem expedice byli bezesporu chřestýši, se kterými se členové expedičnho týmu setkávali na každém kroku. Pozorování zvířat v přirozeném prostředí, sběr důležitých dat, a pořízení dostatečného množství foto a video materiálu umožnilo vznik nového filmu Expedice Repti Planet – Arizonské dobrodružství, který měl premiéru 12.dubna v Aule České zemědělské univerzity.

Foto: Archiv epedice

„Náš nový dokument je především o chřestýších. Během 16 dnů, kdy probíhalo natáčení, jsme projeli většinu jižní poloviny Arizony. Pro naši expedici jsme vybrali srpen, protože tou dobou se jihozápadem USA prohánějí monzuny. Když v takové poušti zaprší, znamená to, že začnou vylézat zvířata. A to je přesně chvíle pro nás! Při hledání chřestýšů jsme navštívili druhé nejteplejší místo planety, lovili večeři, viděli stonožku požírající několikanásobně většího ještěra, ale hlavně jsme viděli spoustu nádherných zvířat, která chceme divákům přiblížit. Především hadi jsou totiž nádherná a často nepochopená zvířata se spoustou úžasných adaptací na drsné podmínky. Věřím, že se dokument bude lidem líbit a někdo si možná přehodnotí vztah k hadům,“ říká k uvedení snímku Petr Hammerchsmied, režisér, kameraman a scénarista v jedné osobě. „Premiéru v prostorách Auly ČZU jsme zvolili i proto, že tři pětiny našeho týmu jsou absolventi této skvělé univerzity. Dokonce i samotný vznik značky Repti Planet se váže k prostorám ČZU. V době, kdy jsme značku zakládali, jsem si pro rady jezdil za Danem Koleškou, který tehdy studoval plazy a obojživelníky na Fakultě agrobiologie. Hodně věcí, včetně toho, jak budou budoucí expedice vypadat, jsme  konzultovali u kávy na tehdejším SICu,“ vzpomíná režisér.

Foto: Archiv epedice

„Nový dokument ja zaměřený především na plazy, kterým se v Zooparku Zájezd věnujeme od samotného vzniku zoo. Lidé k těmto tvorům často cítí odpor, který ale určitě není oprávněný. Jsou to totiž prastará, krásná a velmi zajímavá zvířata. V našem dokumentu bychom divákům rádi přiblížili krásu plazů v jejich přirozeném prostředí. Podařilo se nám zachytit i velmi vzácné druhy chřestýšů a taky pořídit zajímavé rozhovory s místními odborníky. Je to již čtvrtý dokument ve spolupráci s Repti Planet a troufám si říct, že zatím ten nejpovedenější,“ dodává Daniel Koleška, vedoucí vzdělávání Zooparku Zájezd. 

 
 
 
 


  1. video

    Již zítra Kladno hází, mítink plný atletických hvězd, Sletiště v Kladně

  2. zprávy

    Učitele/ky na 1. stupeň, uklízečku a pomocnou kuchařku, přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  3. pozvánka

    V Kladně na Sletišti se koná Den dětského úsměvu, již po patnácté

  4. video

    Kouzlo přírody a tajemství města, nová výstava v galerii nemocnice Kladno

  5. krimi

    U nehody autobusu s osobním vozem zasahovali kladenské složky IZS

  6. krimi

    Muž z Kladna chtěl ušetřit za svoz odpadu, zničil si auto a řešili ho strážníci

  7. zprávy

    Nábor hrdinů v Kladně, můžete zachránit lidský život

  8. video

    Na SOŠ a SOU zažili sladké dobrodružství s Mirkou van Gils Slavíkovou

  9. pozvánka

    Májová tančírna s Michalem Padevětem, Tanec a zábava, to bude páteční večer v kladenském Kině Sokol

  10. zprávy

    Redakční výběr toho, co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  11. zprávy

    Srdcem pro Nelinku, spousta zábavy pro děti i dospělé pokračuje dnes ve Vinařicích na hřišti

  12. krimi

    Zloděj v Kladně byl dopaden díky spolupráci občanů, strážníků a policistů

  13. video

    Kladno ocenilo své sportovce, Kaberle se stal legendou, sportovcem města je Krsek, video

  14. video

    Ohlédnutí za požárem v Auto Kelly očima hasičů, oficiální zpráva, foto, video

  15. krimi

    Černý démon úspěšně unikal strážníkům v Kladně

  16. zprávy

    Rozsáhlý požár kladenské firmy Auto Kelly vyšetřují kriminalisté

  17. video

    Vyhrajte vstupenky, legendární kapela Flamengo míří do Kladna vystoupí v kině Sokol už v sobotu

  18. pozvánka

    Kam o víkendu i po něm, kultura, sport, zábava i poučení. Vyberte si v naší nabídce

  19. zprávy

    Jarní výstava drobného zvířectva ve Slaném přináší i změny v parkování

  20. zprávy

    Vyprodaný sál Kina Sokol v Kladně zažil úžasný koncert Anety Langerové