Medicína

Češí nevědí, zda jsou chráněni proti infekcím (průzkum)


Kategorie: Aktuality 
16.duben 2024

Tři čtvrtiny Čechů netuší, jestli je stále chrání očkování proti spalničkám nebo žloutence. Více než čtvrtina pak neví, zda má platné očkování proti tetanu. Téměř 90 % lidí přitom považuje ochranu proti infekčním onemocněním za důležitou. Informace vyšly z průzkumu společnosti SYNLAB zaměřeného na povědomí veřejnosti o ochraně proti infekčním onemocněním, který byl realizován v březnu 2024. Společnost v oblasti laboratorní diagnostiky upozornila, u příležitosti Světového dne zdraví sdělením výsledků měření,  na důležitost osvěty prevence infekčních onemocnění a významu zjištění hladiny protilátek.

Společnost, která se v rámci svého projektu Zdraví národa dlouhodobě soustřeďuje na edukaci veřejnosti v oblasti zdraví a prevence, realizovala v březnu 2024 průzkum zaměřený na povědomí Čechů o své obranyschopnosti proti infekčním onemocněním. Ačkoli z výsledků vyplývá, že téměř 90 % oslovených respondentů považuje ochranu proti infekčním nemocem za důležitou, jen každý čtvrtý si je jistý platností svého očkování proti spalničkám (23,5 %).  Více než 75 % lidí netuší, zda je od poslední vakcinace stále dostatečně chráněno proti žloutence. Nejlépe na tom jsou Češi s povědomím o ochraně proti tetanu, kde si je platností svého očkování jistých 74 % lidí. Výsledky průzkumu, který byl realizován agenturou Ipsos, dále ukázaly, že 7 % lidí se o ochranu proti infekčním onemocněním vůbec nezajímá, 33 % dotázaných se pak v tomto v ohledu spoléhá na svého lékaře.

V kontextu výsledků svého měření chce společnost za účelem eliminace výskytu infekčních onemocnění upozornit, že hladina protilátek získaných vakcinací se postupem času snižuje. U tetanu. kde se protilátky z těla časem vyprchávají, se očkování hlídá. U ostatních nemocí, proti kterým jsou lidé vakcinovaní, však tomu tak není. To potvrzují i interní data za loňský rok. Nízká hladina protilátek proti tetanu byla naměřena pouze u 1 % případů z 20 000 testů napříč generacemi, u spalniček na deficit protilátek poukázalo celkem 35 % testů.

Nejhůře, dle analýzy výsledků testů provedených v laboratořích v roce 2023, dopadla měření obranyschopnosti proti spalničkám v kategorii lidí od 20 do 30 let. Protilátky zde nebyly přítomné téměř v polovině případů. U žloutenky typu A prokázalo nedostatečnou ochranu téměř 60 % testů napříč generacemi, u hepatitidy B pak 53 % vyšetření.

Doporučené intervaly přeočkování některých infekčních onemocnění je možné dohledat na webu České vakcinologické společnosti. Pokud někdo nad potřebou přeočkování proti určitému onemocnění váhá, může využít možností laboratorní diagnostiky a svoji obranyschopnost proti určitým patogenům si ověřit z krve. Dle stavu naměřených protilátek lze pak učinit rozhodnutí o potřebě přeočkování.

O možnosti nechat si změřit hladinu protilátek proti infekčním onemocněním dle průzkumu společnosti  56 % Čechů vůbec neví. Z těch, kteří někdy test hladiny protilátek podstoupili, tak většina učinila z důvodu zhoršené epidemiologické situace, druhý nejčastěji uváděný důvod je právě úvaha nad přeočkováním.   

Pro podporu prevence nákazy a šíření infekčních onemocnění nabízí společnost u příležitosti Světového dne zdraví po celý duben možnost podstoupení vyšetření hladiny protilátek ve svých laboratořích za úhradu. O test, který prověří dlouhodobou ochranu organismu proti tetanu, spalničkám nebo žloutence typu A a B, je možné požádat v kterémkoli odběrovém pracovišti po celé České republice.  Více informací na www.eshop-synlab.cz. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Dle TZ

www.synlab.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová