fbpx

Jak vařit beze zbytků? Zkuste tyhle tipy!0

Každý rok se v českých domácnostech vyhodí velké množství potravin. Nezpracovaných, prošlých i zbytků, které jednoduše nedojíme. Spolu s jídlem tak do koše putuje i velké množství peněz. Co s tím? Důležité je hlavně jídlo správně skladovat, ale také vařit udržitelně, s ohledem na přírodu, zdroje i naši peněženku.

Zdroj: Pexels

Jak správně skladovat potraviny

Víte o tom, že do lednice často dáváme potraviny, které sem vůbec nepatří? A že je také důležité dodržovat pravidla týkající se jednotlivých poliček dle jejich vlhkosti a teploty? Více jsme se tématu správného skladování potravin věnovali v článku o skladování potravin v lednici

Případně je dobré inspirovat se také nejrůznějšími technikami skladování potravin jako je kvašení, sušení, zavařování nebo zamrazování. V duchu udržitelnosti a zero waste není také od věci bezobalové nakupování.

Reklama

Důležité je ovšem také umět správně a chytře zpracovávat zbytky. A právě na to se podíváme dnes.

Jak zpracovat zbytky ovoce a zeleniny

  • Nejrůznější stonky, odkrojky, listy odšťavněte a zpracujte do podoby pesta, pro omáčky a polévky. Dále je možné z nich vyrobit i oleje i octy.
  • „Zeleninový odpad“ po odšťavňování využijte pro přípravu krekrů. Stačí přidat sůl, semínka a koření, vytvarovat placičky a usušit je v troubě nebo sušičce. Stejným způsobem lze zpracovat i odšťavněné ovoce.
  • Slupky citrusů, dýně, rajčat usušte a vytvořte z nich prach, který je skvělým dochucovadlem. Citrusové slupky můžete také najemno nastrouhat a usušit. Takto připravená kůra je skvělá do pečených i nepečených dezertů.
  • jablečných slupek uvařte lahodný čaj.
  • Ze slupek z brambor, mrkve, petržele a červené řepy upečte chipsy. Stačí přidat olivový olej, trochu soli, rozložit je na plech a upéct.
  • Pro přípravu jablečného octa dejte do sklenice ohryzky, přelijte je převařenou vychladlou vodou a nechejte pracovat 10 dnů.

TIP

Patříte mezi kávomilce a přemýšlíte, co s lógrem? Podívejte se, jak ho využít coby hnojivo.

Jak zpracovat ztvrdlé pečivo

  • Tvrdé rohlíky usušte a nastrouhejte na strouhanku.
  • Ze starého chleba připravte krutony. Nakrájejte ho na kostičky a osmažte na oleji nebo upečte v troubě s olivovým olejem a kořením. Stanou se pak skvělým doplňkem polévek.

Jak zpracovat zbytky masa

Kosti a odřezky masa hravě upotřebíte pro uvaření slabého vývaru, který poslouží třeba jako základ do omáčky. Zbytky masa z obraných kostí nebo z pečínky použijte coby vložku do salátu, rizota nebo jako náplň masových taštiček.

TIP

Víte o tom, že z jednoho kuřete zvládnete připravit až 4 plnohodnotná jídla? Jednoduše rozdělte stehna na dvě části, horní a spodní, a upečte je. Kuřecí prsa zase poslouží pro přípravu miniřízečků. Skelet bude skvělý pro vývar a zbytky obraného masa přidáte do rizota.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.