Mladý řidič MDČR

Pojem L17 přivedl na silnice i velmi mladé řidiče. Potřebují mentora a učí se za pochodu

Autor: Anina Russová - Zdroj a foto: Ministerstvo dopravy ČR - 16. 4. 2024


Od nového roku umožnilo ministerstvo dopravy absolvovat autoškolu i těm, kterým je 15,5 roku. Za volant si pak oficiálně mohou sednout už od 17 let. Má to ale svá pravidla.

Co se v mládí naučíš

Systém, který umožní řídit i velmi mladým řidičům, dostal označení L17. Znamená to, že se zájemce o řidičák může do autoškoly přihlásit už v době, kdy mu táhne na 16 let a od 17 pak následně může legálně řídit. Neznamená to ale, že si úderem 17. narozenin půjčí auto od rodičů a vyrazí vstříc dobrodružství.

Každý takto začínající řidič má řidičský průkaz jen na zkušební dvouletou dobu a musí mít svého mentora. Bez něj za volant nesmí. Cílem systému L17 je umožnit mentorům (převážně rodičům) předávat své řidičské zkušenosti začínajícím řidičům a pomoci tak i snižovat jejich nehodovost.

Žádný alkohol ani body

V prvé řadě by si každý mentor měl uvědomit, že nemá suplovat učitele autoškoly. Faktem ovšem je, že někdy je to bohužel potřeba. Pak je na každém, aby si rozmyslel, jaké řidičské návyky „svému“ začínajícímu šoférovi předá. „Mentor by měl především zastávat roli rádce a zkušené blízké autority (rodiče), přes kterou si k řízení vozidla mladý řidič vytvoří uvolněnější vztah a pod jehož dohledem navykne rutině pohybu v provozu a čerstvě získaným pravidlům z autoškoly,“ vysvětlilo ministerstvo dopravy.

Řidičák na zkoušku už má 200 000 lidí. Za přestupky musí k psychologovi a na školení

Mentorem může být pouze řidič, který má řidičák skupiny B po dobu alespoň 10 let, kterému nebyl v posledních 5 letech udělen zákaz řízení a který má v bodovém hodnocení řidičů 0 bodů. Mentorem je nejčastěji rodič nebo příbuzný mladého řidiče, není to však podmínkou. Mělo by tedy jít o zkušeného řidiče, nicméně některé autoškoly upozorňují na to, že mentorem se bohužel někdy stává i ten, který má řidičák posledních 10 let v šuplíku. Tomu by se začínající řidiči, ale i jejich mentoři měli vyhnout. Každý mladý řidič může mít až čtyři mentory.

Mentor nikdy nesmí být pod vlivem alkoholu, policisté mu mohou dát dýchnout a mohou mu dát i pokutu. Navíc při případném vzniku dopravní nehody se bude zkoumat, jestli mentor své povinnosti nezanedbal. V případě pochybení mentora je možné udělit sankci i jemu.

Mladí řidiči musí zapomenout na to, že si svého mentora budou vybírat dle momentální nálady nebo toho, kdo má čas. „Mladý řidič si musí zvolit konkrétního mentora a ten s tím musí písemně souhlasit. Tato informace se zanese do karty řidiče obou zúčastněných. Sám ani s nikým jiným mladý řidič před dovršením 18 let řídit osobní automobil nesmí,“ upozornil resort dopravy.

Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru