Medicína

Standardní vakcína proti černému kašli na trhu


Kategorie: Aktuality Doporučené očkování 
16.duben 2024

Po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví společnost Sanofi zajistila mimořádnou dodávku 30 000 dávek vakcíny Adacel®, protože v České republice přibývá případů onemocnění černým kašlem. Na konci března bylo 10 000 dávek vakcíny Adacel® dovezeno z Velké Británie, jejichž distribuce začala v prvním dubnovém týdnu. 12. dubna pak Sanofi dovezla dalších 20 000 dávek z Kanady. Dovezené vakcíny zajistí kontinuitu pravidelného očkování dětí ve věku 5-6 let. Vakcíny proti černému kašli se dostaly do výpadku kvůli nečekanému zájmu o očkování dětí i dospělých proti tomuto onemocnění, protože výskyt černého kašle v České republice stoupá.

 

Společnost Sanofi ještě tento týden doveze dalších 78 000 vakcín Adacel Polio® z Francie. Ta je primárně určena pro přeočkování dětí ve věku 10-11 let, nicméně na základě stanoviska výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možné vakcínu použít i pro očkování dospělých (více na Vakcinace.eu - Přeočkování proti záškrtu a černému kašli v dospělosti). Sanofi obratem umožnila prodej této vakcíny také praktickým lékařům pro zájemce z řad dospělých. Adacel® a Adacel Polio® jsou posilovací vakcíny Tdap a Tdap IPV společnosti Sanofi, které lze podávat dospělým a během těhotenství.

Adacel® je vakcína proti záškrtu, tetanu a černému kašli pro osoby od 4 let věku jako posilovací dávka (booster) po základním očkování.
Adacel Polio® je vakcína proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a dětské obrně určená pro osoby starší 3 let jako posilovací dávka (booster) po základním očkování.

Proti černému kašli neexistuje celoživotní ochrana, a proto patří mezi nejméně kontrolované nemoci, kterým lze předcházet očkováním. V tomto ohledu by do budoucna významně pomohlo, pokud by přeočkování proti černému kašli, záškrtu a tetanu bylo v dospělosti zařazeno mezi pravidelná očkování (namísto očkování proti samotnému tetanu) a zároveň by bylo hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Očkování je preventivní opatření a je nejúčinnější ochranou nejen proti černému kašli a záškrtu, ale i proti dalším respiračním infekčním nemocem, jako např. chřipce, COVIDu-19 a jiným infekcím. Vakcíny schválené v České republice mají příznivý bezpečnostní profil a jejich přínos je u nás i ve světě dlouhodobě prověřený. Dle TZ

www.sanofi.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová