Izraelci táhnou z vody íránskou raketu Emad, ukazují záběry. Má téměř 16 metrů

Ve světě, kde geopolitické napětí nikdy nespí, se oči mezinárodní komunity opět obrací k Blízkému východu. Nedávný noční útok, ve kterém Írán vypustil přes 300 dronů a raket, odhalil nejen sílu, ale i zranitelnost íránské vojenské techniky. Polovina z těchto raket byla poškozena již během letu, píše portál TechWP.

Mezi nejzajímavější momenty tohoto konfliktu patří vylovení íránské balistické rakety středního doletu Emad z vod Mrtvého moře. Tento model rakety, který byl poprvé představen v říjnu 2015, patří k nejmodernějším v arzenálu Íránu. Díky schopnosti nést až 750kg náklad a dosáhnout cílů ve vzdálenosti až 1700 km s přesností kolem 10 metrů, představuje Emad významnou hrozbu.

Záběry, jak Izraelci táhnou z vody íránskou raketu Emad:

Přesto však nedávné události ukazují, že ani nejmodernější technologie není imunní vůči problémům. Polovina z vypuštěných raket Emad nedosáhla svých cílů, buď kvůli technickým selháním, nebo díky efektivní obraně Izraele. Záběry izraelských bezpečnostních sil, jak z moře vytahují obrovskou, téměř 16 metrů dlouhou raketu, ilustrují dramatickou situaci.

Zdroj: TechWP