Cibetka africká je známá díky pižmu, které se používá při výrobě parfémů

Přidat na Seznam.cz

Cibetka africká je velký druh cibetky, který se vyskytuje v savanách a lesích subsaharské Afriky. Je jediným zástupcem svého rodu a je považována za největšího cibetkovitého živočicha na africkém kontinentu. Bez ohledu na to, že vypadá jako kočka, nejsou cibetky africké kočkovité šelmy. Ve skutečnosti jsou spíše příbuzné jiným malým šelmám včetně lasic a mangust. Nejznámější je díky pižmu, které vylučuje k označení svého teritoria, a které se již po staletí používá při výrobě parfémů.

Jedním z nejcharakterističtějších znaků cibetek afrických je černobílé zbarvení jejich srsti a šedý obličej. Spolu s černým pruhem kolem očí dodává jejich zbarvení vzhled mývala. Průměrná délka těla dospělého jedince je asi 70 cm, téměř stejně dlouhý je i ocas. Tlapky s nezatahovacími drápy umožňují cibetce snadný pohyb mezi stromy.

Cibetka africká se vyskytuje na mnoha místech afrického kontinentu, od pobřeží k pobřeží a lze ji nalézt také v říčních systémech v Čadu, Mali a Nigeru. Nejčastěji se vyskytuje v džunglích a tropických lesích a v oblastech. Zde je dostatek husté vegetace, která poskytuje úkryt i živočichy, jimiž se cibetky africké živí. Tito savci se jen zřídka vyskytují v suchých oblastech a vždy se musí nacházet v oblasti s dobrým zdrojem vody. Kromě toho, že jsou zdatnými plavci, tráví často čas lovem a odpočinkem na stromech i na zemi.

Tato noční zvířata vycházejí ven pouze za tmy, aby lovila a chytala potravu. Žijí převážně na stromech a většinu dne tráví odpočinkem v bezpečí stromů. Cibetky africké bývají nejaktivnější za soumraku těsně po západu slunce. Přestože se jedná o zcela samotářské tvory, je známo, že se cibetky shromažďují ve větších skupinách, které mohou mít až 15 členů, zejména v období páření. Jsou to velmi teritoriální zvířata, která si vyznačují hranice pachem uvolňovaným z perineálních žláz.

Samice obvykle porodí po několikaměsíční březosti až 4 mláďata a zahnízdí v podzemní noře vyhrabané jiným zvířetem, aby mohla mláďata bezpečně vychovat. Na rozdíl od mnoha svých masožravých příbuzných se mláďata cibetek rodí s kožíškem. Mláďata jsou kojena matkou, dokud nejsou dostatečně silná, aby se o sebe dokázala postarat sama. Cibetky se mohou dožít až 20 let. Mnohé se však tohoto věku dožívají jen zřídka.

Přestože je cibetka masožravý savec, má velmi pestrou stravu, která se skládá jak z živočišných, tak rostlinných složek. Cibetka je ve svém přirozeném prostředí lovena mnoha predátory. Nejčastějšími lovci jsou velké dravé kočky, včetně levhartů a lvů, a také velcí hadi a krokodýli.
Populace cibetky africké jsou také ohroženy jak ztrátou životního prostředí, tak odlesňováním. V minulosti byly také v celé Africe ohroženy lovci trofejí.
Jednou z největších hrozeb pro cibetky africké je poptávka po jejich pižmu. Každá cibetka vylučuje týdně až 4 g pižma. Žlázy v blízkosti rozmnožovacích orgánů vylučují pižmo, které lidé sbírají již po staletí. Říká se, že v koncentrované podobě je vůně pro lidi značně nepříjemná, ale po zředění je mnohem příjemnější. Právě tato vůně se stala jednou ze složek některých nejdražších parfémů na světě.

Zdroj: a-z-animals.com