Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ODIHR: Volby bez Romů? To nejde! Politická účast Romů a Sintů je klíčová pro inkluzivní společnost

16. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Ilustrační foto. Romové u voleb v ústecké čtvrti Mojžíř. (FOTO: ČTK)
Vzhledem k tomu, že politická účast Romů a Sintů je na mnoha místech stále marginální a volby se letos konají téměř v polovině zemí OBSE, je důležitější než kdy jindy, aby Romové a Sintové měli možnost účastnit se voleb a pomáhat tak utvářet svou společnost k lepšímu, uvedl Úřad OBSE pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR) u příležitosti Mezinárodního dne Romů.

“V letošním roce bohatém na volby musí mít Romové a Sintové v rámci celé OBSE rovné příležitosti účastnit se voleb jako voliči i jako kandidáti,” uvedl ředitel ODIHR Matteo Mecacci. “Pro dosažení smysluplného sociálního začlenění a posílení postavení romských a sintských komunit je rozhodující zvýšit jejich veřejnou a politickou angažovanost. Podporou skutečného dialogu a partnerství se společnosti mohou přiblížit k plnému využití potenciálu rozmanitosti a zajištění práv a důstojnosti každého jednotlivce,” zdůraznil Mecacci.

Romové a Sintové jsou podle ODIHR stále málo zastoupeni ve všech oblastech politického života. Vlády musí intenzivněji spolupracovat s romskými a sintskými komunitami a občanskou společností, aby byly schopny bojovat proti protiromské rétorice, musí vytvářet narativy vyzdvihující demokratické hodnoty a toleranci, zavádět programy vzdělávání voličů, pomáhat při překonávání obtíží, které mohou romští voliči mít, například obtíží související s chybějícími doklady totožnosti nebo s tím, že nejsou uvedeni ve volebních seznamech, a podporovat účast Romů a Sintů na kandidátkách v celostátních i místních volbách.

V roce 2023, dvacet let poté, co ODIHR začal pomáhat zemím OBSE při zlepšování života Romů a Sintů a při vytváření společností, které podporují rozmanitost našich národů, zveřejnil úřad svou pětiletou zprávu, v níž hodnotí úsilí států OBSE při zajišťování rovných příležitostí pro Romy a Sinty ve všech oblastech života.

Přestože bylo dosaženo určitého viditelného pokroku, zejména v oblasti posílení účasti na veřejném životě, mnohé se dosud nezměnilo.

“Populistická rétorika a nárůst rasismu a nesnášenlivosti na mnoha místech nadále brání zapojení Romů a Sintů, zejména žen a mládeže,” uvedlo v tiskové zprávě ODIHR. Znepokojující je, že ODIHR zaznamenal nejen to, že mainstreamové politické strany nyní používají diskriminační jazyk, který se dříve vyskytoval pouze u extrémistů, ale že se tato protiromská rétorika stále více normalizuje, uvádí se ve zprávě ODIHR.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon