Salcburk, turistický magnet, město světového dědictví a Mozartovo rodiště

Přidat na Seznam.cz

Město světového dědictví, Mozartovo rodiště, místo natáčení filmu The Sound of Music, Salcburský kulturní festival… A také prostorná náměstí, skrytá vnitřní nádvoří, malé uličky a dvě hory uprostřed města.

Hlavní město spolkové země Salcbursko stojí za návštěvu v každém ročním období. Na jaře, kdy v zahradách kvetou magnólie. V létě, když pódium Everyman pokrývá náměstí u katedrály a městem se procházejí krásně oblečení festivaloví hosté. Na podzim, když se zbarví listí na Mönchsbergu a Kapuzinerbergu a první pražírny kaštanů rozestaví své pece. V zimě, kdy velké i malé svátečně osvětlené vánoční trhy nabízejí své zboží.

Salcburk – v římské době známý jako Juvavum, má dlouhou a pestrou historii. Byl založen na konci 7. století a na počátku 19. století byl známý svým „bílým zlatem“. Sůl z Dürrnbergu u Halleinu přinesla městu nejen jméno, ale také bohatství a prosperitu. Tehdejším zemským pánům, katolickým knížatům – biskupům, se tak podařilo vybudovat metropoli, která je dodnes díky svému italskému vkusu nazývána „Římem severu“.

Dnes město každoročně přitahuje nespočet turistů, kteří jsou okouzleni jedinečností Salcburku. A vy zde můžete strávit několik dní, aniž byste se nudili. Množství atrakcí, mnoho kulturních akcí ročně, četná muzea a galerie, zahrady a parky s rozsáhlou zelení nebo výlet starým městem. To vše nabízí Salcburk.

Salcburk a hudba k sobě samozřejmě neodmyslitelně patří, a to především díky Wolfgangu Amadeu Mozartovi, který se zde narodil 27. ledna 1756 v Getreidegasse č. 9. Mozart zde složil 350 svých nejkrásnějších děl. Svou hudbou nejvýznamnější a nejhranější skladatel na světě vtiskl dějinám hudby nesrovnatelný ráz. Je po něm pojmenováno několik hudebních událostí.

Pevnost Hohensalzburg

Impozantní hradní komplex z 11. století, pevnost Hohensalzburg, je skutečnou pastvou pro oči, vysoko nad barokními věžemi města. Hrad je dodnes viditelnou dominantou a nepřehlédnutelnou součástí světoznámého salcburského panoramatu. Už z dálky se na mohutných hradbách začíná odkrývat historie, kterou návštěvníci zažívají na vlastní kůži v pevných obranných zdech.

Mozartův rodný dům

Dům, kde se narodil Wolfgang Amadeus Mozart, je dnes jedním z nejnavštěvovanějších muzeí na světě. Na žádném jiném místě není osoba umělce Wolfganga Amadea Mozarta a jeho hudba tak hmatatelná jako v jeho rodném domě. V třípatrové expozici se návštěvníci dozvědí podrobnosti o Mozartově životě – v jakých domácích podmínkách vyrůstal, kdy začal tvořit hudbu, kdo byli jeho přátelé a mecenáši, jaký měl vztah k rodině, jaká byla jeho vášeň pro operu a mnoho dalšího.

Dům přírody

Nejoblíbenější salcburské muzeum na ploše více než 7000 m² představuje přírodu v její nejzajímavější podobě: od fascinujících podmořských světů v akváriu po mimozemské zážitky v hale vesmíru, od kolosálních dinosaurů z dávných dob po cestu do lidského těla. Další zajímavost: praktické pokusy v nejrozsáhlejším vědeckém centru v Rakousku. Nejlepší je objevovat vše na vlastní kůži – toto muzeum je opravdovým dobrodružstvím!

Zámek Hellbrunn

Vodní automaty, jeskyně, fontány – salcburský kníže-arcibiskup Markus Sittikus nechal vybudovat systém, který jeho hosty ohromoval, bavil a mátl. Zažijte jedinečný kulturní skvost, který v této podobě nikde jinde nenajdete. V pěti hellbrunnských jeskyních na vás čekají iluze, Řečtí bohové a zázračné bytosti.

Zdroj: www.salzburgerland.com