Prozkoumejte Brno. Druhá největší kostnice v Evropě, hrad Špilberk nebo Brněnský drak

Přidat na Seznam.cz

Brno, hlavní město Jihomoravského kraje, je pohodové a bez davů, zejména ve srovnání s Prahou. Má svůj vlastní příběh a spoustu zajímavostí, které stojí za to vidět a ochutnat.

Historie

Začněte pod zemí a vyberte si z řady podzemních památek včetně druhé největší kostnice v Evropě. Nekonečných chodeb labyrintu a bunkru 10-Z či protileteckého krytu z druhé světové války, který se od roku 1948 změnil na vládní jaderný bunkr.
Na vrcholu parku Špilberk se nachází hrad Špilberk, jehož počátky sahají do 13. století. Fungoval v mnoha podobách, mimo jiné jako pevnost, vězení a nyní je v něm umístěna jedna ze tří částí Muzea města Brna. Moravské zemské muzeum je druhým největším muzeem v České republice se sbírkou čítající více než šest milionů předmětů.
Nenechte si ujít průchod pod Starou radnicí, kde narazíte na Brněnského draka. Brněnský drak je vycpaný krokodýl zavěšený u stropu průjezdu Staré radnice v Brně.

Architektura

Historie Brna se nepochybně odráží i v jeho architektuře. Mezi malebnými domky, dvorky a kašnami se proplétají stavby napříč staletími. Najdete zde gotické věže katedrály svatého Petra a Pavla či renesanční Mahenovo divadlo. Nespočet funkcionalistických staveb, jako je Zemanova kavárna, a secesní vily, zejména Jurkovičův dům a Löw-Beerovu vilu. Hlavní hvězdou brněnské architektury je však vila Tugendhat, zapsaná na seznamu UNESCO, která je považována za jeden z nejlepších příkladů funkcionalismu.

Parky a zahrady

Brno je nádherně zelené, od ulic lemovaných stromy až po různé parky a zahrady. Začít můžete nenáročnou procházkou na hrad Špilberk po klikatých cestičkách parku. Z vrcholu se nabízí nádherný výhled na staré město a na katedrálu.
Nedaleko se nachází vyhlídková terasa v Denisových sadech, která nabízí další pohled na město. Za návštěvu stojí také dvě botanické zahrady spojené s univerzitami a Otevřené zahrady, které fungují jako venkovní učebna.
Dále je tu park Lužánky z roku 1786, který byl v době svého otevření jedním z prvních veřejných parků ve střední Evropě. V průběhu času se samozřejmě hodně vyvíjel, přibyl zde pavilon z 19. století a veřejná grilovací místa.

Festivaly

Brno je jediným místem v České republice, které je držitelem titulu Kreativní město hudby UNESCO a je domovem živé divadelní scény. Hudba, divadlo, film a umění dominují kalendáři akcí.
Věnujte pozornost mezinárodnímu festivalu ohňostrojů Ignis Brunensis, který se koná každoročně od konce května do poloviny června. V srpnu se uskuteční vlna akcí včetně Mezinárodního folklorního festivalu a Velké ceny České republiky silničních motocyklů. V září se o víkendech odehrává několik slavností vinobraní a v polovině října začíná hudební festival Moravský podzim. Od začátku října pak na téměř dva měsíce vystřídá místa po celém městě jazzový festival Groove Brno. Od konce listopadu přicházejí do města vánoční trhy, přičemž během svátečního pobytu ve městě můžete navštívit nejméně čtyři.

Okolí

Jižní Morava je mnohem víc než jen krásné Brno. Tento region proslulý svými víny, je lemován vinicemi a posetý krásnými historickými městy, která jsou skvělým tipem k jednodenním výletům.
Například kouzelný, historický Mikulov. Projděte se po barokním zámku a zřícenině středověkého hradu Kozí Hrádek nebo se vydejte na Svatý kopeček, odkud se vám naskytne výhled na město i do sousedního Rakouska.

Zdroj: www.weather2travel.com