Zákaz řízení o víkendu kvůli klimatu? Německý ministr dopravy hrozí drastickým opatřením

Přidat na Seznam.cz

Německý ministr dopravy Volker Wissing vystrašil německé řidiče prohlášením o zavedení plošných zákazů týkající se jízdy autem o víkendech, zmiňuje portál TheLocalGermany.

Prohlášení různých světových politiků bývají mnohdy přehnaná a „přes čáru“. Mezi takové výroky můžeme nyní zařadit ten, který v minulý pátek pronesl německý ministr dopravy Volker Wissing. Wissing se nechal slyšet, že pro dodržení zákonu o ochraně klimatu bude muset zakázat řízení automobilů o víkendu. Tato slova vyvolala obrovské nevole jak mezi občany, tak mezi ostatními politiky a experty, které toto strašení lidu označují za nepřípustné.

Nejnižší emise za poslední roky

Ze statistik vyplývá, že emise skleníkových plynů za rok 2023 byly v Německu nejnižší za posledních 70 let. Maximální množství povolených emisí ale dopravní sektor stále převyšuje, z čehož vyplývá odpovědnost pro vládní úřady. Právě tento „neúspěch“ vybídl Wissinga k nešťastnému výroku se snahou o co nejrychlejší přijetí reformy zákona na ochranu klimatu.

Německo se zavázalo, že emise skleníkových plynů se do roku 2030 oproti roku 1990 sníží o 65 procent. Odborná rada na ochranu klimatu měla toto pondělí přinést přesná čísla, podle kterých by se mělo ministerstvo dopravy řídit. Volker Wissing má následně připravit pravidla, která pomůžou ke splnění cílů.

Snaha o novelu zákona

Výroky Wissinga odsoudila také organizace Greenpeace, která tvrdí, že ministr nemůže neúspěch svého ministerstva schovávat za hororové scénáře. Ministerstvo dopravy se proti kritice ohradilo tím, že tento výrok není výhružkou, ale spíše vyjádřením názoru a popudem k urychlení jednání o novele zákona.

Jakékoliv omezení provozu o víkendu je nyní v podstatě nereálné. Politická hra je však v této problematice rozehrána naplno. Na její výsledek si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat – novela zákona totiž ještě stále není schválena.

Zdroj: TheLocalGermany