Proč musí Alfa Romeo přejmenovat své nejnovější SUV? Je za tím italský zákon

Přidat na Seznam.cz

Sotva se nám Alfa Romeo Milano představilo, musí ho italská automobilka na popud italské vlády přejmenovat. Informaci přinesl server Carscoops.

Alfa Romeo má z ostudy kabát. Po velkolepém představení historicky prvního elektromobilu v historii značky v podobě Alfa Romeo Milano je nucena italská automobilka změnit název tohoto modelu. Alfa Romeo Milano je takřka po týdnu minulostí, přivítejte Alfa Romeo Junior!

Automobilka porušila zákon

Co stojí za nutností nejnovější SUV v portfoliu značky přejmenovat? Italský ministr průmyslu Adolfo Urso ihned upozornil na to, že název Milano je ilegální. „Vůz s názvem Milano se nemůže vyrábět v Polsku, jelikož to stanovuje italský zákon, podle kterého by se jednalo o klamání zákazníků,“ prohlásil Urso. Odkazuje na zákon, který přišel v platnost v roce 2003. Stanovuje, že je zakázáno prodávat produkty s italským jménem mimo Itálii.

Ostudu musel okomentovat sám šéf značky Jean-Philippe Imparato, který zároveň zdůvodnil výběr nového názvu pro malé SUV: „Výběr jména Alfa Romeo Junior je naprosto přirozeným, protože je silně spjatý s naší historií. Rozhodli jsme se změnit název, i když víme, že to od nás není požadováno. Chceme však zachovat pozitivní emoce a vyhnout se jakémukoli typu kontroverze.“

Důvody pro jména Milano a Junior

V případě nyní již zrušeného jména Milano automobilka volila kvůli tomu, že ve městě Milán celý příběh Alfy Romeo odstartoval. Název Milano už zároveň automobilka využívala pro sedan prodávaný v USA.

Historie jména Junior spadá do poloviny šedesátých let minulého století, kdy se prodával jako jedna z verzí modelu Giulia. Prodalo se více než 90 tisíc kusů.

Zdroj: Carscoops