Češi se stali světovými díky pomoci Ukrajině. Washington si toho všiml, chválí europoslanec Zdechovský

Tomáš Zdechovský
Tomáš Zdechovský
Foto: Se svolením Tomáše Zdechovského
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 16. 4. 2024

Komentář: Česká republika věrně pomáhá Ukrajině čelící ruské agresi. Iniciativa nákupu dělostřelecké munice, kterou zaštítí prezident Petr Pavel, přináší naší zemi uznání z celého demokratického světa. Velkolepá návštěva premiéra Petra Fialy v Bílem domě je pečetí tohoto úspěchu. V USA si nás podle vyjádření lidoveckého poslance Tomáše Zdechovského pro ŽivotvČesku.cz prostě považují.

Předseda vlády Petr Fiala v USA zazářil. Nejen že byl přijat americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě, ale například také navštívil centrálu mocné CIA. A to je důkaz důvěry, kterou Spojené státy obdařily Českou republiku. Nic ale samo od sebe nespadlo z nebe.

Jde v mnohém o výslednici principiálních aktivit Česka na pomoc Ukrajině, na kterou 24. února 2022 zaútočilo Rusko, jež je vedené novodobým carem Vladimirem Putinem. Naše vlast je v čele snahy získat po celém světě statisíce kusů dělostřelecké munice, která by Ukrajině umožnila odrážet čím dál agresivnější ruská vojska.

Svobodný svět, v jehož čele jsou USA, si toho všímá. A výslednicí je vřelé přijetí premiéra Petra Fialy ve Washingtonu. "Jednoznačně to podtrhuje důležitost kroků, které dělá česká vláda v oblasti zahraniční politiky a pomoci Ukrajině. Česká iniciativa na nákup munice se stala celosvětově známou a právem si toho všimli i ve Washingtonu," uvedl pro redakci ŽivotvČesku.cz lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Klíčový je podle něj i prvek bezpečnostní spolupráce, kdy zosobněním byla návštěva premiéra Petra Fialy v doprovodu šéfů tří českých tajných služeb v sídle CIA. "Pochopitelně je důležitá i spolupráce bezpečnostních služeb, které rozkrývají proruské vlivové sítě s cílem oslabit demokratické síly v následujících evropských volbách. Česká republika patří k výraznějším hlasům v Evropě, nejen co se týče podpory Ukrajiny, ale také Izraele. A toho si v USA velmi považují," vyzdvihl Tomáš Zdechovský pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.