Airbus dokončuje první letoun A400M pro Kazachstán

První letoun A400M pro Kazašské ozbrojené síly vyjel z lakovny v zařízeních Airbus Defense and Space ve Španělsku, oznámila společnost v prohlášení z 15. dubna.

Airbus A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový vojenský dopravní letoun a výrazně rozšíří možnosti dálkové letecké přepravy Kazachstánu. V současné době Kazachstán provozuje jedenáct dopravních letadel C295 spolu se zastaralou flotilou dopravních letadel ze sovětské éry. Schopnost A400M přepravovat náklad na izolovanou přistávací dráhu v odlehlých oblastech bude neocenitelná pro zvýšení mobility ozbrojených sil země a usnadnění operací pomoci při mimořádných událostech. Kazachstán se stane 9. zemí provozovatele letadel A400M.

A400M kombinuje schopnost přepravovat strategické náklady se schopností dopravit je i do taktických lokalit s malými a nepřipravenými přistávacími plochami a může fungovat jako frontový tanker.

Vnitřní rozměry nákladového prostoru letadla zahrnují použitelnou šířku nákladového prostoru čtyři metry, výšku také až čtyři metry a použitelnou délku 17,7 metrů.

Díky nejmodernějším technologiím, včetně čtyř unikátních turbovrtulových motorů EuroProp International (EPI) TP 400, je A400M schopen létat na vzdálenost až 8 900 km, v cestovní výšce 11 300 m a rychlostí až Mach 0,72, což je velmi podobné rychlosti turbovrtulových letadel. Pro speciální operace může dokonce létat až do výšky 12 200 m.

Se základní palivovou kapacitou 63 500 litrů (50 800 kg), kterou lze ještě dále zvýšit přídavnými nákladními nádržemi, je A400M nejschopnějším taktickým tankerem na trhu. Poskytuje vzdušným silám efektivní schopnost tankování vzduch-vzduch (AAR). Doplňování paliva vzduch-vzduch lze provádět buď pomocí dvou hadic namontovaných na křídle a hydrantů pod křídlem, nebo prostřednictvím středové linie. A400M je jediným tankerem, který může tankovat celou řadu vojenských letadel vybavených sondami v jejich preferovaných rychlostech a nadmořských výškách. To se vztahuje i na vrtulníky.

Zdroj: Militarnyi, Airbus