Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Historie, tradice a přínos Romů: Nové vzdělávací materiály MŠMT o Romech pro výuku na školách

16. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Děti ve škole (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Děti ve škole (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) představilo nové vzdělávací materiály, které mají za cíl rozšířit povědomí o historii, tradicích a současném přínosu Romů a Sintů, jedné z nejpočetnějších etnických menšin v České republice. Materiály MŠMT vydalo u příležitosti Mezinárodního dne Romů.

V souladu s duchem interkulturního vzdělávání a vzájemného respektu jsou tyto materiály určeny k začlenění do školních osnov. Učitelé tak mají možnost obohatit výuku dějepisu, občanské výchovy, českého jazyka a literatury, stejně jako umění a kultury, o témata spojená s romskou kulturou.

Jan Mareš, vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT, zdůraznil význam těchto materiálů pro objektivní a nezkreslené vzdělávání dětí a žáků. “Tyto informace budou mít pozitivní přínos pro všechny děti a žáky ve vzdělávání. Takto pedagogicky orientované kroky pro ně představují možnost dozvědět se více o nejpočetnější národnostní menšině České republiky. Cílem je dětem a žákům předložit objektivní informace nezkreslené stereotypy,“ řekl Jan Mareš.

Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, vyjádřila nadšení nad spoluprací s MŠMT na vytváření materiálů, které by mohly sloužit jako vzor pro školní vzdělávací programy. “Tyto vzdělávací materiály otevírají dveře k lepšímu pochopení romské kultury a historie. Jsou klíčem k utváření inkluzivnějšího vzdělávacího prostředí, které oceňuje kulturní rozmanitost a podporuje dialog. Je to také prostředek, jak se postavit protiromským postojům, které leckdy panují mezi žáky i učiteli a brání vzájemnému porozumění,“ uvedla Lucie Fuková.

Materiály byly obohaceny o připomínky a informace od předních expertů v oblasti romské kultury a vzdělávání, včetně Martina Kaleji, Jany Horváthové a Heleny Sadílkové. Zahrnují širokou škálu témat od historie po současnost a jsou navrženy tak, aby podporovaly porozumění a respekt mezi všemi žáky.

DOKUMENT

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon