10 + 1 OTÁZKA PRO: Richarda Morávka, zakladatele developerské a investiční skupiny REDSTONE

publikováno:
autor:
Richard Morávek, zakladatel developerské a investiční skupiny REDSTONE. Richard Morávek, zakladatel developerské a investiční skupiny REDSTONE.

Stejných 10 otázek určených pro různé vrcholové manažery z oblasti pozemního stavitelství. A jedna putovní navíc, tu předává respondent svému nástupci, na kterého posílá štafetu.

Štafeta

Aktuálně máte tolik projektů – od Ostravy přes Olomouc, Pardubice až po francouzské Bordeaux. Jde o projekty v řádech desítek miliard korun, na desítky let dopředu. Jaký konkrétní projekt je vaší srdcovou záležitostí a na kterou realizaci se těšíte nejvíce, až se ji podaří dotáhnout do konce?

Určitě nedokážu vybrat jeden jediný. Každý projekt je unikátní a já k němu mám vždy specifickou osobní vazbu. Mám rád všechny stejnou měrou. Kdyby tomu tak nebylo, šlo by jen o sériovou výrobu, kdy bychom si každou dokončenou stavbu odškrtli jako splněný úkol, a tak to určitě nikdo z naší firmy necítí. Chceme, aby každá budova, již postavíme, byla i v tom nejmenším detailu kvalitní a absolutní jedničkou na trhu. Odměnou nám je okamžik, když se dokončená stavba poprvé rozsvítí, lidé v ní začnou fungovat a ona si začne žít vlastním životem. Člověk pak vidí, že to, co vybudoval, má pro jiné užitek. Životaschopný projekt zkrátka potřebuje vaši maximální péči a pozornost a je jedno, jestli jde o administrativní budovu, rezidenční byty či obchodně-společenské centrum. Musíte tím vším naplno žít.



1. Čím vším jste si profesně prošel, než jste se stal vrcholovým manažerem?

Podnikat jsem začal už v mládí. Mým prvním velkým byznysem byl velkoobchod s potravinami. Po nějaké době jsem investoval do nemovitostí, které jsem úspěšně zhodnotil, prodal a za peníze z nich koupil pozemky na Šantovce. Všechno to mělo logický a pozvolný vývoj.

2. Když sestavujete tým, co je pro vás prioritou?

Chci mít kolem sebe schopné a chytré lidi. Je důležité se nebát jimi obklopit. Oni pak věci posouvají společně s vámi. Základem pro mě je i to, abychom si rozuměli lidsky. S mými kolegy udržuji nejen osobní, ale i přátelské vztahy. Pokud na něčem pracujete s lidmi sobě blízkými, je to znát i na výsledku. Potřebuji, aby tým naše projekty dělal ze srdce v kreativním a přívětivém kolektivu.

3. Jak motivujete lidi, aby podali maximální výkon?

Dávám jim prostor být iniciativní, ale také nést odpovědnost. Pokud za mnou někdo přijde, že má plán nebo nápad, vždycky to rozvíjíme. Moji kolegové tomu, co dělají, věří. Nejsme korporací, která by jela podle nalajnovaných materiálů bez vlastních myšlenek. Myslím, že lidé jsou v naší skupině motivovaní a pyšní na projekty, které děláme. Vidí v nich kus sebe a vlastního úsilí. Já tomu dávám jen prostor a jsem vděčný za jejich invenci a nápady.

4. Vzpomenete si na nejkrizovější situaci ve firmě a způsob, jímž jste ji zvrátil?

Určitě to byla éra covidu. Například Šantovka i naše restaurační provozy musely radikálně omezit své služby. Mnoho obchodů, jež v centru jsou, bylo zavřeno. Skutečně šlo o stresující období, které trvalo velmi dlouho. Já jsem tehdy tuto krizi využil k posílení našeho týmu. Rozvinul jsem činnosti některých oddělení, přibral do týmu více lidí a s jejich pomocí jsme začali rozvíjet naši činnost. V podstatě jsem v krizi šlápnul na pedál.

5. Jakou zakázku bylo pro vaši společnost nejnáročnější zrealizovat?

Každý projekt je jiný a těžko je mezi sebou poměřovat. Osobně vnímám jako náročné projekty, kde se snažíme znovuoživit některá území. Pro developera to znamená plochu v rámci revitalizace vyčistit, například zdemolovat chátrající brownfield. Během toho musíte pracovat na vhodném využití území a připravovat architektonickou studii, kterou komunikujete s vedením města. Pak je tu samozřejmě samotná realizace až po uvedení nového projektu do chodu a zahájení jeho fungování. Tento proces je velmi náročný. Někdy trvá i desítky let, což je ale i důvod, proč tuto práci miluji. Některé projekty si proto necháváme ve správě. Chci vědět, kam se vyvíjí a jak rostou.

RICHARD MORÁVEK

Zakladatel skupiny REDSTONE, který spolu se svými partnery stojí za výstavbou a provozováním největšího nákupního a zábavního komplexu v Olomouci – Galerie Šantovka nebo za připravovaným záměrem nové olomoucké městské čtvrti Nová Velkomoravská. Do jeho portfolia patří úspěšné projekty jako administrativní budova Envelopa Office Center či rezidenční areál Šantovka living, jež sbírají prestižní tuzemská i mezinárodní ocenění. Pod jeho vedením se Skupina REDSTONE orientuje na projekty výjimečné svým architektonickým řešením a důrazem na vysokou kvalitu realizace.

Richard Morávek, REDSTONE

6. Jmenujte světovou stavbu, která vás nikdy nepřestane fascinovat. A proč tomu tak je?

Obdivuji Guggenheimovo muzeum, a to hned ve dvojím provedení. Jak Wrightovu budovu v New Yorku, ikonu moderní architektury, na které oceňuji nadčasový design, tak i španělskou pobočku v Bilbao od Franka Gehryho, jež vyniká postmoderním a nekonvenčním vzhledem. V českém prostředí se mi velmi líbí nové administrativní budovy v těsné blízkosti Masarykova nádraží v Praze, které postavila skupina Penta podle návrhu legendární a bohužel již zesnulé architektky Zahy Hadid. Šlo o lokalitu, kudy nikdo nechtěl chodit, a ona svým nekonvenčním přístupem vytvořila významný veřejný prostor. Nová byznysová čtvrť leží na velkoměstské tepně, kde se sbíhají linky metra, a je tu i centrální autobusové nádraží. Vypadá prostě skvěle.

7. Řeknete nám, co nyní čtete za knihu?

Čtu knihu Všechny cesty vedou do Santiaga od Ladislava Zibury, která vypráví o tom, jak poutnictví hýbalo evropskými dějinami. Já jsem cestu z Porta do Santiaga de Compostela absolvoval, proto mě to zajímá a fascinuje.

8. Kdybyste mohl cestovat v čase, se kterým architektem byste se chtěl setkat?

Ani bych nemusel cestovat v čase. Geniální italský architekt Renzo Piano je žijící legendou. Obdivuji na něm obrovskou dávku kreativity, kdy na rozdíl od mnoha světových architektů nemá vyhraněný a konzistentní styl. Jeho různorodé architektonické koncepce jsou silně inspirovány konkrétním okolím. Plně respektují místní prostředí. To je mi sympatické, i já vnímám, že stavba musí být součástí celku a být s okolím spjata.

9. Jak relaxujete po náročné práci?

Pracuji rád a energii mi dodává to, když vidím, jak se věci posouvají a dotahují do konce. Není to asi tak, že bych vnímal nějakou potřebu večer po práci vyloženě relaxovat. Když tím, co děláte, žijete, nevnímáte to jako něco, co vás vyčerpává. Oddych je samozřejmě důležitý a já svou mysl koncentruji například cvičením jógy. Také velmi rád vařím a ochutnám sklenku dobrého vína, jehož jsem milovník. Žiji ale průběžně tak, abych byl s energií pořád v rovnováze.

10. Jaký byste po sobě chtěl zanechat odkaz?

Věřím, že po sobě jednou zanechám krásné projekty, které budou mnoha generacím dělat radost. Náš podíl na vytváření tváře měst je zásadní. Chceme, aby města, kde působíme, díky našim aktivitám rostla a dávala lidem příležitosti jít kupředu.

11. Bonusová otázka je na vás. Komu ji předáváte a na co se chcete zeptat?

Otázku bych netradičně položil člověku z naší společnosti, a to Romaně Benešové, která k nám nastoupila na pozici CEO a předtím roky řídila investiční skupinu Kaprain:

Jak vnímáš, že se z byznysu koncentrovaného v Praze nyní přesměrováváš na rozvoj regionů?