Od Belgie po Švédsko. Jaká témata hýbou volbami do europarlamentu v jednotlivých zemích?

Technologické firmy jsou v Irsku klíčovým zaměstnavatelem. „Silikonové doky“ v Dublinu stojí i na nízkých daních

Dlouhodobě vysoké podpoře se Evropská unie těší v Irsku, které dokázalo své členství využít k přilákání velkých zahraničních investorů. Kvůli nabízeným daňovým výhodám ovšem Irsko čelí v unii kritice a tlaku na jejich odstranění. Udržení těchto firem a zachování jejich úlev je tak v Irsku také tématem před červnovými evropskými volbami.

Před 30 lety tu bylo nevyužité a zpustlé území, kde se kdysi stavěly a opravovaly lodě. S odkazem na kalifornské centrum technologických firem se dnes této části Dublinu přezdívá Silikonové doky.

Dublinské doky, kterým se přezdívá Silikonové s narážkou na americké Silicon Valley

Právě tady sídlí globální firmy jako je TikTok, Meta nebo Google. „To byl pro mě takový sen. Říkám si, Google, takový skvělý zaměstnavatel. Nakonec jsem přes sedm kol pohovorů prošel úspěšně a skončil jsem tady,“ říká Jakub, který pro společnost pracuje jako analytik.

Jakub je jedním z devíti a půl tisíce lidí, které Google v Irsku zaměstnává. „Byli jsme jednou z prvních technologických firem, které se v Irsku usadily. Důvodů bylo několik: angličtina a prostředí otevřené zahraničním investorům,“ vysvětluje za Google Julie Dilgerová.

Čtěte také

Dlouhodobá strategie

Zahraničních společností je dnes v Irsku přes šestnáct set. Americké, japonské nebo čínské firmy tu mají svá evropská sídla nebo moderní technologická pracoviště. Celkem zaměstnávají přes 300 tisíc lidí, tedy asi 20 % všech zaměstnanců v soukromé sféře.

„To, že Irsko před 51 lety vstoupilo do EU, považuji za nejdůležitější rozhodnutí v našich novodobých dějinách. Díky tomu jsme získali nejen přístup na evropský trh, ale díky naší poloze a dlouhodobé strategii jsme se mohli stát pro zahraniční firmy nejen ze Spojených států vstupní branou do Evropy,“ shrnuje Michael Lohan, ředitel irské státní agentury, která má přímo na starosti přitahovat do země zahraniční investory.

To se Irsku mimořádně daří. Jedním z důvodů jsou i nízké korporátní daně, byť je po mezinárodním tlaku Irsko zvýšilo z 12,5 na 15 %.

autoři: Jaromír Marek , jkh
Spustit audio