Menu
Přihlásit se

Novináři Luboš Procházka a Radim Panenka v úterý v Arcibiskupském paláci na pražských Hradčanech představili svou knihu o údajném spiknutí nejvyšších ústavních činitelů proti bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi v době jeho hospitalizace po volbách v roce 2021. Knize požehnal kardinál Dominik Duka, u slavnostního křtu byl i bývalý prezident.

ČTK/Red
Publikováno 16/04/2024
Doba čtení 2 min.
Bývalý prezident Miloš Zeman. Zdroj: Profimedia

Kniha popisuje „hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností“, kteří si podle autorů přáli, aby Zeman nemohl pokračovat ve funkci prezidenta. Kromě exprezidenta v ní tehdejší události líčí Zemanovi blízcí, spolupracovníci a další aktéři. Obsahuje svědectví i lékařské a právní dokumenty.

Zeman práci autorů ocenil: “Jde o hlubokou analýzu politického hyenismu, ale nejde jen o mou osobu,” řekl během představení knihy, kterou pokřtili kromě kardinála Duky také herečka Jiřina Bohdalová. Miloš Zeman je přesvědčen, že zneužití zdravotního stavu se může odehrát i na nižších úrovních, než té nejvyšší, a to dokonce uvnitř politických stran. Kardinál Duka je zase toho názoru, že to, co se dělo kolem onemocnění bývalého prezidenta Zemana a snahy některých ústavních činitelů jej zbavit funkce, svědčí o hluboké morální krizi společnosti.

Soudkyně, která mu v době nemoci přidělila opatrovníka, podle Zemana navíc předvedla vlastní „imbecilitu“.

Vítězství nad smrtí

Jeden z autorů knihy Libor Procházka už před představením knihy řekl, že Zeman tehdejší pobyt v ÚVN považuje za vítězství nad smrtí. Zároveň se pozastavuje nad tím, co se v době jeho hospitalizace v politických a mediálních kruzích dělo. Bývalý prezident mluví o několika „režisérech“ celého dění, které podle něj mělo za cíl zbavit ho prezidentských pravomocí.

Na titulní straně knihy je kromě Zemanovy fotografie také snímek premiéra Petra Fialy, předsedy Senátu Miloše Vystrčila (oba ODS), senátora Pavla Fischera a ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky.

Zeman byl v ÚVN na podzim 2021 celkem 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Šéf Senátu Vystrčil 18. října 2021 oznámil, že podle sdělení ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. Někteří senátoři a poslanci začali po zveřejnění zprávy o Zemanově stavu uvažovat o možnosti dočasného převedení části pravomocí prezidenta podle článku 66 ústavy.

Knihu spiknutí si budete moci již brzy koupit v e-shopu Deníku TO přímo na našem webu.

Komentáře (11)

  1. V odstavci
    Vítězství nad smrtí
    Jeden z autorů knihy Libor Procházka už před představením knihy řekl, že Zeman tehdejší pobyt v ÚVN považuje za vítězství nad smrtí.
    je chybně uvedeno křestní jméno pana Procházky, jmenuje se Luboš.

  2. Téměř milion dívek v Gambii musel mít odříznutý klitoris a někdy i zašití vaginálního otvoru. A byli varováni, že pokud to řeknou, budou znovu obřezáni.
    Můžeme pomoci ochránit další miliony lidí, kteří ještě nebyli obřezáni.
    Gambie tuto hrůzu zakázala od roku 2015, ale nyní chtějí politici obřezání malých holčiček opět legalizovat . A jsou to muži, kteří rozhodují – 91 % gambijských poslanců jsou muži. islám je organizovaná zločinecká pomatená vraždící ideologie https://www.youtube.com/watch?v=Q9OHapuhzs4 vítači nadále vítají a financují nekompstibilní kulturu, v africe, v evropě. mají na rukách krev. fialový eurohnus 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. Tak nad smrtí zatím nezvítězil nikdo a ani Zemanovi se to nepodaří. Zemře a nebude to dlouho trvat. A v době, kterou popisuje ta kniha byl v komatu naprosto neschopen čehokoliv, natož funkce prezidenta. Neměl ve funkci co pohledávat, notorický alkoholik v deliriu tremens a s jasnou alkoholickou demencí. Naštěstí je už out.

    1. Naštěstí věčně tady nebude ani Fiala ,Pavel a ruzní Fišerové,u nich stačit když nebudou v žádné funkci,bude to ku prospěchu celého lidstva a vesmíru.

    2. No, pane Mittere – minulý čtvrtek jsem v Mladé frontě DNES četla rozsáhlý rozhovor s panem exprezidentem Zemanem. Týkal se vlády, voleb do Evropského parlamentu, Green Deelu i Izraele a války v Gaze. Mohu říci jediné – věk téměř 80 let, intelekt jak břitva, který by mu mohl závidět nejeden čtyřicátník, a paměť jak slon. No, myslím, že tohle je přímo smrtelně nebezpečná kombinace zejména pro ty, kdo se radují že pan Zeman zanedlouho zemře a že už je naštěstí out. Nevím, co velkého a pěkného, kromě plivání jedu na sociálních sítích, jste dokázal vy, ale možná toho příliš nebude. A nad smrtí opravdu ještě nikdo nezvítězil – otázka je pouze, jakou památku po sobě zanechá.

      1. Prominte: inteligence (tu u nej nepopiram !!!) a pamet nezarucuji moralni kvality. Ty u „pana“ Zemana vyrazne postradam. Ale vase prirovnani se slonem sedi: rika se „slon v porcelanu“. O to je horsi, kdyz nekdo premiru inteligence zneuziva k arogantnimu a hulvatskemu chovani (ostatne byl za to ohodnocen uz i soudne, ne ?)

  4. Naštěstí věčně tady nebude ani Fiala ,Pavel a ruzní Fišerové,u nich bude stačit když nebudou v žádné funkci,bude to ku prospěchu celého lidstva a vesmíru.

  5. O hluboké morální krizi společnosti toho pan Zeman ví jistě mnoho už z dob opoziční smlouvy, kterou sám podepsal a která je nejspíš příčinou současného stavu naší země.

    1. Opoziční smlouva byla především o schopnosti řešit neřešitelné, tedy něco, čeho se současné době totálně nedostává.

      1. Ano, to „neřešitelné“ bylo především ego pana Klause a také pana Rumla. Ale to je tak vše. Klaus i Zeman před volbami opakovaně prohlašovali, že s tím druhým do koalice nepůjdou a toto téma se stalo ve volbách doslova ústředním. Jaké katastrofální důsledky potom měla opoziční smlouva, to ví každý, kdo se aspoň trochu zajímá a pamatuje. Kdo se chce zajímat a chce si pamatovat….. Pro osvěžení paměti doporučuji například dokument (nebo knihu) Vládneme, nerušit. Volně dostupné na YT.

Napsat komentář