NASA hledá rychlejší a levnější způsob, jak přivézt vzorky Marsu na Zemi

Plán NASA dopravit vzorky z Marsu zpět na Zemi je pozastaven, dokud se nenajde rychlejší a levnější způsob, uvedli v pondělí představitelé vesmírné agentury. Získání půdy z Marsu a hornin je na seznamu úkolů NASA již desítky let, ale termín se stále posouval, protože náklady rostly. Nedávné nezávislé přezkoumání stanovilo celkové náklady na 8 až 11 miliard dolarů s datem příletu v roce 2040, tedy asi o deset let později, než bylo avizováno.

Podle mluvčího NASA Billa Nelsona je to příliš mnoho a příliš pozdě. Žádá soukromý průmysl a střediska vesmírné agentury, aby přišly s jinými možnostmi, jak projekt přepracovat. Vzhledem k tomu, že NASA čelí plošným rozpočtovým škrtům, chce se vyhnout okleštění jiných vědeckých projektů, aby mohl financovat projekt vzorků z Marsu, uvádí portál Phys.

Vesmírná agentura chce alespoň část nasbíraných vzorků dostat na Zemi někdy v roce 2030, a to za částku nepřesahující zmíněných 7 miliard dolarů, tedy zhruba 166 miliard korun. To by vyžadovalo kosmickou loď, která se vydá na Mars pro zkumavky a odstartuje z planety. Pak se musí setkat s další kosmickou sondou, která by vzorky dopravila na Zemi.

Vědci touží analyzovat nedotčené vzorky z Marsu ve vlastních laboratořích, což je mnohem lepší než takové primitivní testy, které u rudé planety provádějí kosmické sondy. Podle NASA bude zapotřebí takovýchto hloubkových testů, aby se potvrdily jakékoli důkazy o mikroskopickém životě z doby před miliardami let, kdy na planetě tekla voda.

NASA doufá, že všechny nápady obdrží do konce podzimu.

zdroj: Phys