Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Avízo: Předseda Senátu se zúčastní konference předsedů evropských parlamentů na Mallorce, 21. – 23. 4. (16.04.2024)

Perex:

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou zúčastní Konference předsedů parlamentů Evropské unie (EUSC) na Mallorce ve dnech 21. – 23. dubna 2024. Tématy dvoudenního jednání ve městě Palma de Mallorca budou nové výzvy, kterým čelí Evropská unie v době sociálních médií a umělé inteligence, aktuální situace na Ukrajině a Blízkém východě či posílení hospodářské a měnové unie v kontextu budoucího rozšíření.

„Konference předsedu parlamentů Evropské unie na Mallorce navazuje na loňskou úspěšnou konferenci, kterou jsme pořádali za český parlament v Praze. Věřím, že se shodneme na pokračující podpoře Ukrajiny, která je pro bezpečnost Evropy klíčová, určitě se budeme zabývat i vypjatou situací na Blízkém východě. Kromě toho budeme dále diskutovat o posílení EU, ať už v oblasti hospodářské a měnové unie, tak i například v oblasti změny klimatu. Evropské parlamenty mají silný demokratický hlas a jsem přesvědčen, že opět půjde o podnětné setkání,“ řekl k cestě předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Konference je každoročně pořádané fórum, jehož cílem je chránit a podporovat úlohu parlamentů a zároveň platformou pro výměnu názorů, informací a zkušeností mezi předsedy parlamentů o tématech souvisejících s jejich úlohou a organizací parlamentních funkcí. Konferenci pořádá vždy ta evropská země, která měla předsednictví v Radě Evropské unie ve 2. polovině předchozího roku. Konference EUSC se minulý rok konala v Praze pod taktovkou českého parlamentu. Podrobnosti o letošní konferenci, kterou pořádá Španělsko, naleznete v angličtině zde.

PROGRAM:

Neděle 21. 4. - příjezd

Pondělí 22. 4.

  • 10:00 zasedání Trojky (Česká republika, Španělsko, Maďarsko, Evropský parlament)
  • 12:00 zahájení
  • 14:30 I. část konference EUSC – Strategická autonomie EU čelící novým výzvám pro liberální demokracie v době sociálních médií a umělé inteligence, pokud jde o zahraniční a obrannou politiku: nezákonná invaze Ruska na Ukrajinu a konflikt na Blízkém východě.

Úterý 23. 4.

  • 9:30 II. část konference EUSC – Posílení EU z hospodářského a sociálního hlediska: nová fiskální pravidla EU a posílení hospodářské a měnové unie v kontextu budoucího rozšíření, sociálních práv a výzev v oblasti životního prostředí a změny klimatu.

Kontakt pro média na místě: Andrea Kubová, zástupkyně tiskové tajemnice Senátu, email: kubovaa@senat.cz, tel: 776 159 659.

 

Andrea Kubová, 16.04.2024