„Česká mafie“ ve finském Tampere se rozrůstá. Za Ilves bude příští sezonu hrát Adam Najman

Přidat na Seznam.cz

Kdyby se před zápasy finského hokejové klubu Ilves Tampere hrála česká hymna, zas takový úlet by to nebyl. Vždyť dres tohoto klubu oblékala v této sezoně dvanáctka českých hráčů! Na soupisce prvního týmu jsme mohli najít šest českých hokejistů, další čtyři byli v juniorce, zbývající dva v dorostu. Zkrátka naše hokejisty si v tomto klubu velmi oblíbili a nevypadá to, že by došlo k nějaké změně. Dnes totiž oznámil liberecký klub, že ho opouští útočník Adam Najman, který odchází právě do Ilvesu Tampere.

Najman je odchovancem jihlavské Dukly, ale už v sedmnácti se přemístil na sever Čech. Nejdříve hrál dva roky v prvoligových Benátkách (což byla liberecká farma), ale poté už se prosadil do áčka Bílých Tygrů. A především v posledních dvou sezonách patřil k oporám týmu. V minulé sezoně získal 38 bodů, což ho společně s Oscarem Flynnem vyhouplo na čelo týmového kanadského bodování. V letošní sezoně vylepšil své osobní maximum o sedm bodů. Dohromady v extralize nasbíral 127 bodů ve 242 utkáních.

Teď už ale bude své útočné přednosti předvádět v jiné hokejové zemi. Chtěl bych poděkovat Bílým Tygrům za krásných šest let, které jsem zde strávil. Především trenérům, kteří se mnou pracovali. Posunuli mě jak hokejově, tak lidsky a jsem vděčný že jsem mohl být součástí takovéto organizace. Vytvořil jsem si zde mnoho krásných vzpomínek, ale hlavně celoživotních přátelství. Děkuji a snad se zase shledáme v budoucnu,“ podotkl Najman na klubovém webu.

Najman byl vždy vnímán jako talent, vždyť prošel od svých patnácti let všemi mládežnickými reprezentačními výběry. Dokonce si i zahrál na juniorském světovém šampionátu 2021 v Kanadě. A má už i sedm startů za seniorskou reprezentaci a to v rámci Euro Hockey Tour. „Pro naši organizaci je odchod Adama velkou ztrátou, protože se ve svém mladém věku stal jedním z pilířů a lídrů A-týmu. Prošel naším rozvojovým programem v akademii a Benátkách, kde si svou pracovitostí vybojoval šanci a připravil se na tuhé boje v extralize. Je to komplexní hráč, který má celou budoucnost před sebou. Já doufám a pevně věřím, že naše vztahy jsou natolik přátelské, že při jakémkoli uvažování o návratu do Česka zamíří Adam zpátky k Bílým Tygrům,“ říká liberecký kouč Filip Pešán.

Zdroj: redakce, ilves.com, hcbilitygri.cz