Největší nestátní vojenské muzeum opět otevírá
Muzeum na demarkační linii, zdroj foto: Muzeum na demarkační linii
Muzeum na demarkační linii, zdroj foto: Muzeum na demarkační linii

Největší nestátní vojenské muzeum opět otevírá

16 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Po dlouhé zimní pauze sem opět začnou mířit zástupy těch, kteří se chtějí seznámit s vojenskou historií a historickou vojenskou technikou. Vždyť právě tady, na kraji Rokycan leží největší nestátní vojenské muzeum u nás. Muzeum na demarkační linii letos poprvé otevře 20. dubna 2024 v 9 hodin.

V bývalých kasárnách raketového pluku, kde se toto největší nestátní vojenské muzeum v České republice nachází, to tak bude opět žít. I na letošní turistickou sezonu jsou tu připraveny novinky. Vždyť bude jubilejní. Na začátku května totiž muzeum oslaví čtvrt století své existence.

„Dne 1. května 1999 jsme poprvé zpřístupnili exponáty pro zájemce o vojenskou historii.“ potvrdil už v loňském roce ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech František Koch, který je zároveň jeho zakladatelem. I letos tady mají otevřeno od 20. dubna až do září vždy o víkendech od 9 do 17 hodin, o prázdninách dokonce každý den ve stejném čase.

A rozhodně je tu co vidět. Vystaveno je 190 kusů techniky, jejíž velká část už byla k vidění i na stříbrném plátně. Technika z muzea si naposledy zahrála ve filmu Na západní frontě klid. Muzeum techniku do filmu nejen půjčuje, ale také její repliky na přání filmařů pan František Koch se svým týmem umí postavit. „Takto jsme například postavili dvě makety prvoválečného francouzského tanku Saint Chamond, který si zahrál ve filmu Na západní frontě klid v bitvě u Verdunu,“ doplnil František Koch. Techniku z rokycanského Muzea na demarkační linii jste ale mohli vidět třeba i ve filmech a seriálech Kolja, Tobruk, Hellboy, Obecná škola, Red Tails, Zdivočelá země, Vyprávěj nebo Lidice. Přímo v muzeu se pak natáčely některé scény ze seriálu Volha.


Vstupné do muzea je možné platit i bezhotovostně. Dospělý zaplatí 200 korun, dítě, student a senior 130 korun, rodinné vstupné vyjde na pětistovku.

Muzeum na demarkační linii již tradičně spolu s městem Rokycany připravují akci Oslavy osvobození. Ty se konají dne  4. května 2024. Jsou speciální už jen tím, že se pořádají ve městě, kde se setkala ruská a americká armáda. Program v muzeu bude zahájen ve 14 hodin a můžete se těšit na bohatý program vhodný pro rodiny s dětmi i pro pamětníky.

Rozhodně ale nejde o jedinou akci spojenou s tímto muzeem. Znalci vědí, že z vystavovaných exponátů se pravidelně každý rok na konci června představuje více než 70 kusů z vystavované techniky v rámci přehlídky Bahna u Strašic.
zdroj: Mgr. Adriana Jarošová, Vojenské muzeum na demarkační linii, Visit Rokycansko