út., 16. duben 2024 15:35

Sněmovna odhlasovala redefinici znásilnění, aneb ne znamená ne

Sexuální násilí se páchá na lidech, ne na oblečení Sexuální násilí se páchá na lidech, ne na oblečení Zdroj: Zdroj: Pinterest - ilustrace od María Acha-Kutscher
Poslanci téměř jednohlasně odhlasovali na středečním čtení veřejností žádanou vládní novelu, která se týká znásilnění. Novela taktéž upravuje tresty za sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Soudy by tyto sexuální zločiny měly podle novely trestat jako znásilnění a ne pouze zneužití, za které častěji dostávají pachatelé mírnější tresty.

Novela, kterou předložila vláda, se snaží posílit práva obětí sexuálního násilí a přinést větší spravedlnost do soudních procesů. „Ne znamená ne" - takto vymezuje své pojetí novela. Znásilnění by se podle ní odteď netrestalo pouze v případě, že by bylo vynuceno pod pohrůžkou nebo násilným způsobem, ale i v případech neodsouhlaseného pohlavního styku. Nesouhlas by nemusel být pouze verbální, novela zahrnuje i neverbální projevy nesouhlasu jako je pláč, gesta nebo takzvané „zamrznutí".

Návrh zákona rovněž bere v úvahu situace, kdy jsou oběti sexuálního násilí zvláště zranitelné, jako jsou bezbranné osoby, které nemají možnost jednoznačně vyjádřit svůj nesouhlas nebo se bránit, například během nemoci, spánku, spoutání, postižení nebo stavu bezvědomí při velké opilosti.

Zásadním bodem novely je také zavedení termínu „sexuální útok", který by měl postihovat méně závažné formy sexuálního napadení a nátlaku. Tento termín by měl pokrýt i případy, kdy oběť není aktivně donucena, ale není schopna se ubránit. Zahrnuto by v něm bylo i nepřekažení sexuálního nátlaku. 

Zvýšení trestní sazby se týká i situací, kdy dojde k znásilnění těhotné ženy nebo k otěhotnění bezprostředně po znásilnění. Tyto situace jsou považovány za ještě závažnější, a proto by měly být dle novely postihovány vyšší trestní sazbou.

Návrh ve středu schválilo 168 ze 169 poslanců. Prošel velmi snadno bez jakýchkoliv rozhořčených diskuzí, téměř jednohlasně. Nyní putuje návrh zákona ke schválení do Senátu, kde bude podroben dalšímu zkoumání a diskuzi.

Zobrazeno 145 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2024 17:06
Pro psaní komentářů se přihlaste