Máte doma tento starý telefon? Sběratelé by vám za něj utrhli ruce, dnes má hodnotu 850 000 Kč

Každý starý telefon má svou hodnotu. Za některé kousky jsou sběratelé ochotni zaplatit i částky přesahující stovky tisíc korun. Máte ho doma taky?

Váš telefon potají rozesílá data o vašich aktivitách i Zdroj fotografie: Diego Salatino / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nové telefony si kupujeme zhruba každé tři roky a ty staré pak skladujeme někde v šuplíku. Mnoho lidí možná vůbec netuší, že mají mezi těmito starými kousky hotový poklad. Stejně jako všechny věci na světě i staré telefony mají své sběratele, kteří jsou ochotní za nepoškozené a zajímavé kousky zaplatit závratné částky. Jedním z nich je například první iPhone od společnosti Apple, který se v internetových aukcích prodává za neuvěřitelných 50 tisíc dolarů. To je v přepočtu přes 1 milion korun za jeden starý telefon.

Prodejte svůj starý telefon

Pokud chcete prodat svůj starý telefon, hodně záleží na tom, v jakém je stavu. Největší částky sběratelé nabízejí za nepoužité telefony, které lidé stále skladují v originálním balení. Takový poklad nedávno objevila jedna žena v Americe. Starý iPhone první generace dostala někdy v roce 2007 jako dárek od přátel. Tehdy však tento typ mobilu nepodporoval místní operátor, u kterého měla žena sjednané smlouvy.

používání mobilního telefonu
iZdroj fotografie: Matthew Prior / Creative Commons / CC BY-SA

Nový iPhone tak ani nevybalila a na několik let na něj zapomněla. Nyní si může prodejem tohoto nepoužitého kousku vydělat až 10 tisíc dolarů, což je v přepočtu okolo 218 tisíc korun. Cena takových rarit neustále stoupá a kdyby s prodejem ještě pár let počkala, možná by se dočkala dvojnásobně větší nabídky.

Apple není jediné žádané zboží

Další cennou raritu od Apple představuje iPhone 2G, který se v přepočtu prodává zhruba za 118 tisíc korun. Cena se opět odvíjí od stavu telefonu. Starý telefon od Applu však není jediný, jehož prodejem si můžete slušně přivydělat. Na internetových bazarech se za desítky tisíc korun prodává například i Sony CMD Z7 nebo nezdolná Nokia 6250. Pokud některý z těchto telefonů doma máte, možná je pravý čas ho zkusit prodat.

starý telefon

Každý, kdo má doma tento starý telefon, má nárok na odměnu 30 000 Kč. Máte na ni nárok i vy?

Výkupy běžných telefonů

Pokud se vám v šuplíku neválí zrovna jeden z těchto unikátních případů, nezoufejte. Ve výsledku se vám může vyplatit prodej jakéhokoliv starého telefonu. Pokud je váš starý telefon navíc v dobrém stavu, je velká šance, že za něj stále dostanete slušně zaplaceno. Pokud však máte doma nějaký nerozbalený telefon, který nepoužíváte, zkuste s jeho prodejem pár let počkat. Možná vás samotné překvapí, jak velké částky za něj potom můžete dostat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články