Nemáte náhodou doma tuto minci? Před 20 lety ji měl v peněžence každý, dnes má hodnotu 100 000 Kč

Pravá hodnota mince roste s jejím stářím. To vám potvrdí každý nadšený sběratel. I obyčejná desetikoruna může mít hodnotu několika stovek. Jak poznat tu pravou?

hodnota mince i Zdroj fotografie: Coin designed by: Ladislav Kozák; Coin minted by: Czech National Bank / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Sběratelé mincí moc dobře ví, jakou hodnotu může ta či ona mince v budoucnu mít. Běžný člověk však mnohdy vůbec netuší, že má v peněžence hotový poklad. Řeč je konkrétně o deseti, dvaceti i padesátikorunách. Věděli jste, že hodnota mince vyražené v konkrétním roce může už dnes značně převyšovat svou nominální hodnotu?

Pravá hodnota mince

Pro sběratele není pravá hodnota mince ta, která je na ní vyražená. Pravá hodnota mince se totiž odvíjí od různých faktorů. Jedním z nich je rok, kdy byla mince vyražena. V některých letech se razilo menší množství mincí, a proto jsou vzácnější. Dalším hodnotným faktorem jsou různé razící vady nebo speciální ražby k určitému výročí. Například desetikoruna vyražená v roce 2000 je sama o sobě rarita. V tomto roce se razily desetikoruny s vyobrazením hodinového strojku, který sloužil jako symbol milénia. Rovněž se vyrazily mince s vyobrazením brněnského Petrova. Těch bylo vyraženo jen 25 tisíc kusů a dnes má jedna taková mince hodnotu 350 korun.

iZdroj fotografie: Mojmir Churavy / Creative Commons / CC BY-SA
Příklad výroční dvacetikoruny

Výroční dvacetikoruna

Největší poklad však v sobě skrývá výroční dvacetikoruna, kterou Česká národní banka nechala razit k výročí 100 let od vzniku Československa. Tyto mince byly vyraženy z ryzího zlata a nominální hodnota jedné mince činí 10 tisíc korun. Prodejní cena se však už v době jejich vzniku pohybovala okolo 30 tisíc korun. Celkem bylo vyraženo 12 tisíc kusů, které se vyprodaly během několika prvních týdnů po uvedení na trh. Tento kousek si nenechal ujít žádný sběratel mincí. Zatím není jasné, jak se bude cena výroční dvacetikoruny s postupem času vyvíjet, ale jedno je asi jisté – sběratelé na své investici neprodělají.

Záhadné římské mince zobrazují vládce Sponsiana. Nikdo o něm nikdy neslyšel, ale podle všeho jsou mince pravé

Nejlepší padesátikoruna

Věděli jste, že právě padesátikoruna byla první mincí samostatné České republiky, která byla vyražena v roce 1993? Ten samý rok byla padesátikoruna vyhlášena za nejlepší minci roku americkým časopisem World Coin News. Toto prohlášení napravilo neblahou reputaci mince, o které kolovaly fámy, že vypadává její střed. Tyto fámy se však nepotvrdily a všechny poškozené mince nesly známky hrubé síly. Pravá hodnota mince však opět roste s jejím stářím a v dnešní době jsou nejcennější kousky vyražené v letech 1997 až 2000. Jejich hodnota se pohybuje okolo 300 korun za kus.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články