CDR.cz - Vybráno z IT

Spánek nám čistí mozek a pomáhá bojovat proti neurologickým onemocněním

Zdroj: Shutterstock

Zdá se, že spánek nám poskytuje mnohem více než jenom odpočinek. Nový výzkum z lékařské fakulty Washingtonské univerzity v St. Louis rozšiřuje naše porozumění významu spánku pro fungování mozku.

Tamější výzkumný tým nedávno zjistil, že během spánku mozkomíšní mok proudí skrze mozkovou tkáň, což pomáhá odstraňovat metabolický odpad, který se během bdění hromadí. Jak to funguje a proč je to důležité?

Klíčem k tomuto procesu jsou neurony, které během spánku zůstávají aktivní. Tyto neurony produkují rytmickou aktivitu, která pohání glymfatický systém, mechanismus, který nese mozkomíšní mok a odvádí trosky z mozku. V podstatě jsou neurony hlavními hybateli čistícího procesu mozku.

Lymfatický systém je zase důležitým mechanismem pro odstraňování metabolického odpadu v mozku. Když neurony produkují rytmickou aktivitu během spánku, tento systém je plně aktivován a pomáhá vyplavovat odpadky ven.

Zdroj: Shutterstock

Výzkumný tým experimentoval na myších, aby lépe porozuměl tomu, jak neurony ovlivňují glymfatický systém. Zjistili, že když byly neurony potlačeny, glymfatický systém už nebyl tak efektivní při odstraňování odpadků z mozku.

Tato studie má širší dopady na naše porozumění neurologickým onemocněním. Zjištění více o procesech hromadění a čištění metabolického odpadu může přispět k léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Takže příště, když budete váhat, jestli si dopřát další hodinu spánku, mějte na paměti, že to může být právě ten čas, kdy váš mozek pracuje na vyplavení odpadků a jeho udržování v dobré kondici.

Spánek není jenom o odpočinku; je to doba, kdy náš mozek aktivně pracuje na čištění a udržování svého zdraví. Porozumění tomuto procesu může otevřít dveře k novým terapiím a léčbě neurodegenerativních onemocnění, což by mohlo mít dalekosáhlé dopady na lidské zdraví.

Diskuse ke článku Spánek nám čistí mozek a pomáhá bojovat proti neurologickým onemocněním

Žádné komentáře.