Hlavní obsah

Byli jsme v jednom z nejzajímavějších vojenských muzeí. Válku vám ukáže jinýma očima, bez soudů a škatulkování

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se bojí, nesmí do lesa? Do muzea! Historické vojenské muzeum Oorlogsmuseum Overloon ležící na východě Nizozemska není jenom rozsáhlou sbírkou válečné techniky, ale také vám ukáže, jak druhou světovou válku vnímali vojáci a lidé na Západě. Bez cenzury nebo jiných přikrášlení.

Článek

Nizozemsko je rozlohou velké asi jako Čechy, proto se z východu na západ dostanete díky rozsáhlé síti dálnic asi za dvě hodiny, takže je to všude „kousek“. Naše toulky touto krajinou nás zavály nejen do nejkrásnějšího automuzea v Evropě, ale také do vojenského muzea Oorlogsmuseum Overloon.

Foto: Jan Majurník

Muzeum se nachází v lese, k hlavnímu vstupu je to krátká a příjemná procházka.

Areál muzea lokalizovaný v krásném lesní parku doslova vybízí k procházce, která vás dovede až k hlavnímu vstupu, kde po uhrazení vstupného vejdete do široké chodby. Tam je po vaší pravici krátké, ale emotivní video mapující roky 1918 až 1939.

Krátká sekvence tak ukáže bídu konce Velké války, vzestup Adolfa Hitlera, přechod k válce druhé, uslyšíte onen typický kvílející zvuk německé „štuky“ (Junkers Ju 87) a uvidíte přípravu tehdy neutrálního Nizozemska na vstup do války.

Foto: Jan Majurník

Na začátku se promítá krátké video, aby návštěvníci věděli, o co kráčí.

Hned první sekce vás možná zarazí, ale najdete v ní jízdní kola, což byl celkem běžný dopravní prostředek jak německé armády, tak té nizozemské, ale třeba i československé. Tato kola ovšem neměla na nosičích mléko, ale třeba ruční granáty.

Pokračování ve směru prohlídky ukazuje rok 1940, tedy dobu, kdy Německo napadlo Nizozemsko, které po pár dnech bojů kapitulovalo. Víc než technika se v rámci první menší haly nacházejí dokumenty, různé propriety z války, původní propagandistické materiály, uniformy, ale i vodní člun, jízdní kola nebo podvodní mina.

Foto: Jan Majurník

Vzadu v nákladovém prostoru uprchla královská rodina z okupované země.

Uprostřed tohoto přece jen zaujme jedno vozidlo, a to bankovní vůz. Není obyčejný, protože v něm tehdejší nizozemská královská rodina zahájila svůj úprk do Velké Británie, kde založila exilovou vládu.

Vysoce zajímavý je pak interaktivní videopříběh bývalého vojáka jménem Gerhard Stroink, který vypraví, jak se po invazi německé armády jakožto nizozemský důstojník zachoval. Video začíná tím, že byl zdrcen, jak se domácí armáda vůči Němcům (ne)postavila, a že neměla morálku.

Foto: Jan Majurník

A jak byste se rozhodli vy? Za koho byste bojovali? A šli byste na východní frontu? Na tyto a další otázky můžete v rámci videa odpovídat.

Každé jeho zásadní rozhodnutí, například přidání se na stranu Německa a následný boj proti Rusům, je doplněno otázkou pro sledující, kteří mohou hlasovat, jestli by následovali Stroinkovy volby, či nikoli. Po každém hlasování se pak ukáže statistika, jak se rozhodli všichni ostatní.

V tom samém duchu je připravena i druhá projekce, a to umělce, který se stal partyzánem, ale byl chycen a poté popraven.

Vojenské hračkářství

Ještě než se vejde do největší muzejní haly, je možné navštívit sklepní prostory, kde jsou vidět uniformy, zbraně a další výbava bojujících stran, přičemž z pohledu jasně vyplývá, jak moc měla německá strana technologickou převahu.

Foto: Jan Majurník

Ve velké hale najdete i několik tanků.

Potom už na vás čeká přehlídka vojenské válečné techniky v plné kráse. Tak třeba hned na začátku poznáte, kolik stovek typů dělostřeleckých granátů a munice se vůbec používalo. Tolik nábojů pohromadě jste asi ještě nikde neviděli.

A co si takhle představit bombardér Lancaster NN775 naživo? Muzeum vám takový zážitek zprostředkuje, jenom trochu jinak. Tento britský kolos se za války zřítil na belgickou bažinatou louku, odkud byly jeho trosky vyzvednuty a v muzeu z nich nakonec poskládali celý tvar letadla.

Foto: Jan Majurník

Letadlo NN775 poskládané z tisíců kousků je vskutku impozantní na pohled.

Když vidíte, na kolik tisíc kusů se letoun roztříštil, zatají se vám dech. A pokud byste jej chtěli vidět pohromadě, najdete na rohu sekce tablet s virtuálním modelem.

Nechybí ani sbírka pancéřovaných vozidel, popřípadě ukázka (dioráma) ze zimního či protiletadlového boje. K armádě patří i tanky, kterých tu mají hned několik. Třeba německý Panter, americký Sherman nebo britský Cromwell či Churchill.

Foto: Jan Majurník

Nechybí ani různá pancéřovaná vozidla.

Ke zhlédnutí je též různé dělostřelectvo, mobilní osvětlení, letadla, sbírky radiostanic, ale i malá ponorka, popřípadě samotné bomby, které ničily vše kolem.

Muzeum má rovněž logistickou sekci plnou sice nebojových, ale transportních vozidel. Mezi nimi je i obří 90tunový obojživelný gigant jménem LARC-LX (dříve BARC), který na délku měří 19 metrů a na výšku má takřka 6 metrů. Tento model používaný za vietnamské války je extrémně raritní a patrně jediný v Evropě.

Foto: Jan Majurník

Tento LARC-LX (dříve BARC) je patrně jediným kusem v Evropě.

Minout byste neměli ani sbírku motorek nebo rozličných nákladních aut, a to kolových i pásových. Za prohlídku stojí rovněž obrovské tankové přepravníky, které naživo působí více než epicky.

Simulátor shozu bomby

Než odejdete pryč, vyplatí se navštívit ještě scénografickou místnost, která simuluje shoz britské ničivé bomby Blockbuster schopné zničit naráz celou ulici. Před vstupem do vymodelovaného trupu letadla ovšem musíte počkat, než se na dveřích rozsvítí zelené světlo. Poté se usadíte a spustí se videoprojekce doplněná vibracemi do sedadel a štěkotem palubního kulometu.

Jakmile bomba exploduje, ukážou se na videu její následky. Zničující exploze, která změní domy v trosky a živé bytosti v neživé.

Oorlogsmuseum Overloon je jiné než naše (až na Rokycany) či jiná (zejména východní) vojenská muzea. Ukazuje fakta, netypizuje zlo jen jakožto Adolfa Hitlera a dobro jen jako spojence, potažmo i SSSR. Přestože je objekt plný techniky, dá vám nahlédnout k oběma stranám barikády a umožní zamyslet se nad tím, jak byste v dané situaci reagovali vy.

Tedy žádné soudy, ale otevřená a upřímná fakta, mnoho propriet a úžasná sbírka vojenského železa včetně opravdových unikátů.

Muzeum najdete na východě Nizozemska, kousek od hranic s Německem. Otevřeno je zde až na pět dní po celý rok, a to od 10:00 hodin (víkendy od 11:00) do 17:00 hodin. Dospělí za vstup zaplatí 17,5 eura (440 Kč), zatímco děti do 12 let 11,5 eura (290 Kč). Parkování je možné bezplatně, a to před vstupem do samotného areálu.

Reklama

Související témata:
Načítám