Zprávy / Festivalové

Pop Messe sází silná jména

Pop Messe sází silná jména

redakce | Zprávy / Festivalové | 17.04.2024

Brněnský hudební festival Pop Messe, naše přední akce zaměřená na současnou pop, elektronickou, rap a indie scénu, která proběhne od 25. do 27. července, zveřejňuje téměř finální podobu svého historicky nejrozsáhlejšího line-upu.

Vedle již oznámených Sleaford Mods, GusGus, Kiasmos v létě do Brna přijedou například Leftfield, Warhaus, Casisdead, Partiboi69, Marie Davidson, Blawan nebo Armand Hammer. Celkově vystoupí přes padesát zahraničních i domácích kapel, hudebníků a DJs. Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén - od velkých venkovních až kryté klubové. Program vedle koncertů a party zahrne nově i mezinárodní konferenci a třeba Kinostage České televize.

Letošnímu line-upu vévodí britští králové devadesátkového i současné taneční scény Leftfield. „Leftfield natočili totální albové klasiky Leftism nebo Rhythm and Stealth s hity jako Open Up, Dusted nebo Afrika Shox. Objevili se ale také na soundtracku k Trainspottingu a remixovali Davida Bowieho,” přibližuje programový ředitel festivalu Tomáš Kelar. Warhaus původně vznikli jako vedlejší projekt Maartena Devoldereho, zpěváka a skladatele belgické poprockové skupiny Balthazar. „Warhaus se postupně stali kultovní skupinou všech, kteří v alternativním rocku hledají oporu pro své temné stavy,” říká Kelar.


Jako čerstvý držitel Brit Awards přijíždí do Brna aktuální senzace britského rapu maskovaný londýnský rapper Casisdead. Australský hudebník Partiboi69 o sobě tvrdí, že je víc než jen DJ a producent, místo toho se prohlašuje za „proroka“ a „ikonu“ a na YouTube ho následují statisíce fanoušků. Kanadská hudebnice a producentka Marie Davidson vytváří chytlavou klubovou hudbu napěchovanou provokativními politickými tématy. „Míchá slogany mluveného slova, taneční slast a znepokojující prvky disonancí,” dodává Kelar. Mezi různými současnými mutacemi post-dubstepu, UK bass a techna je rozkročený Jamie Roberts aka Blawan, který patří mezi absolutní špičku současné britské klubové hudby. Pod hlavičkou Armand Hammer se skrývají newyorští rappeři billy woods a ELUCID, „spasitelé newyorského rapu a kronikáři společenského rozpadu.”

A i další nabídka zahraničních jmen je letos výjimečná: na Pop Messe přijede spoluzakladatel a polovina švédského dua The Knife Olof Dreijer, belgická elektro-soulová zpěvačka Charlotte Adigéry s producentem Bolis Pupulem, britský saxofonista, skladatel, básník a aktivista Alabaster DePlume se spirituálním jazzem, dubem a minimalismem, rakouský syntezátorový guru Dorian Concept a jazzový bubeník a producent Cid Rim s třaskavou fúzi elektroniky a jazzových polyrytmů, kanadský trance a techno producent Nathan Micay míchající elektroniku se zvukem bendža, londýnská hudebnice s pakistánskými kořeny Nabihah Iqbal vydávající na labelu Ninja Tune, jedna z největších polských rappových hvězd Zdechły Osa nominovaný dvakrát na hudební cenu Fryderyk a belgická dvojice Asa Moto čerpající z dřevního elektrosoundu a diska.

Američtí Hotline TNT předvedou vzdušný shoegaze střižený power popem a emo, německé „psychedelic ghetto rave“ trio Carl Gari se na pódiu sejde s egyptským básníkem, hudebníkem a uhrančivým zpěvákem Abdullahem Miniawym. Londýnský Iglooghost přiveze do Brna svoji image výstředního elektronického vědátora kříženého s laptop-punkerem. John Maus, americký hudebník a performer, se stal jedním z hudebníků vlny tzv. hypnagogického popu, oslavovaným experimentátorem s formátem provinilých potěšení. Jonas Rönnberg aka Varg2TM je švédský titán klubové techno hudby, DJ a producent s obrovským vlivem v současném tanečním undergroundu. Bad Nerves, pětičlennou powerpop-rock´n´rollovou kapelu z východního Londýna, obdivuje i Mick Jagger z The Rolling Stones, který o ní prohlásil, že je to „nejlepší kapela na planetě”.

Dublinská rocková pětice Gurriers přiveze syrovou post-punkovou smršť s ohlasy noise rocku i shoegaze. Nebude chybět ani mystika starých tanečních rituálů peruánského DJ a producenta Ceasara Chunka skrytého za vlastnoručně vyrobenou maskou. Žhavými beaty z Brazílie roztančí návštěvníky DJ Cashu, která je důležitou postavou undergroundové queer scény v Sao Paolo. Slovenští sousedé budou mít na Pop Messe zastoupení v osobě slovenského producenta, multiinstrumentalisty, zpěváka a DJ FVLCRVM, pop-rockových Billy Barman, držitelů sedmi ocenění Radio_Head Award, a drum´n´bass popových Meowlau x Val.

Z domácí scény na letošním Pop Messe zahrají Bert & Friends, DVA, František Skála a Provodovjané, The Ecstasy of Saint Theresa, 1flfsoap, Anna Vaverková, Badfocus, Burian, Dukla, Rohony, Hrtl, Mat213, Mucha a také virtuální hvězda Nivva, anonymní projekt pražské hudebnice a grafičky pracující v oblasti 3D technologií.

více o festivalu zde

Info

Pop Messe
25.–⁠27. 7. 2024
Velodrom, Brno
web festivalu

foto © Alexander Richter

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Festival Holostok oživí pohraničí

redakce 19.05.2024

Kolem Holostoku se stihla vybudovat početná komunita, která se v Holostřevech v předposledním červnovém víkendu potkává.

Let It Roll kompletuje

redakce 17.05.2024

Hlavními taháky jsou žánrové hvězdy, ať už A.M.C., populární uskupení Rudim3ntal, které se vrací po pěti letech s novou show, nebo hitmakeři Netsky, Sigma, Sub Focus a Wilkinson.

Festival Bukolika odhalil lineup

redakce 16.05.2024

Dramaturgie Bukolika je typická představováním lokálních talentů na poli experimentální či elektronické hudby.

Proměna festivalu Deziluze

redakce 16.05.2024

U příležitosti letošního výročí bude Festival Deziluze věnovat zvláštní pozornost Kafkově odkazu.

Karneval marnosti na zámku Ptení

redakce 13.05.2024

Pomíjivost věcí, prázdnota a nicota světa, ve kterém nás čeká jen smrt – alespoň ty šťastnější. Tři dny plné hudby, tance a další zábavy na rozpadajícím se zámku.

Folkové prázdniny lákají

redakce 12.05.2024

Silné zastoupení bude mít letos americký kontinent - od old-time music z Apalačských hor přes americanu, gotický folk až po hudbu z Kolumbie, Mexika a Venezuely.

Místní Fesťák bude hostit Don Vito

redakce 11.05.2024

Náhlé změny rytmu, hravé bicí a vášnivé výkřiky nadšení. To je tříčlenné noise spoko roko až pomalu kórové komando Don Vito.

Na Pohode vystúpi Donny Benét, B-complex a veľa ďalších

redakce 11.05.2024

Kráľovná slovenského dnb B-complex predstaví na Pohode najväčšiu show, akú dosiaľ pripravila.

Beseda pohostí kanadskou raperku Backxwash nebo britské PVA

redakce 07.05.2024

Tvorba letos patrně největšího taháku Besedy, raperky Backxwash, vychází z žánrů jako jsou horrorcore, hip-hop, heavy metal, industriální metal nebo postrock.

MišMaš Párty se mění na MišMaš Mejdan

redakce 06.05.2024

Místo dvoudenního festivalu se uskuteční jednodenní mejdan.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace