Nastal čas rozloučit se s anténou ve tvaru žraločí ploutve na autech: Je otázka času, kdy ji EU zakáže. Zkuste uhádnout proč

Vzhled některých aut se definitivně změní, zmizí tradiční prvek na střeše. Namísto toho přibyde neviditelná folie.

i Zdroj fotografie: Jiří Louthan pro AutoŽivě
                   

Nezbytným prvkem telekomunikačního sytému automobilu je anténa. Dnes vypadá na řadě aut jako žraločí ploutev hrdě se tyčící na střeše auta. Dříve byly antény jako pruty. Později teleskopické, v dřevních dobách bez možnosti zasunutí. Jak byla pozornost vývoje aut zaměřena na aerodynamiku, „klacek“ z kovu musel zmizet. A nutno říct, že ona „ploutev“ některým autům vyloženě sluší. Ovšem i ta asi časem zcela jistě zmizí, proč?

Bez antény to nejde a nepůjde, jen už nebude vidět

Anténa se přenese na sklo. Proč je anténa pro auto důležitá a v nějaké formě tam musí být? Anténa je elektrotechnické zařízení pro příjem nebo vysílání rádiových vln (rádiového signálu). V případě auta zejména pro příjem. Antény byly a jsou nejprve používány pro příjem rozhlasu, později televizního signálu. Od roku 2000 jsou masivně využívány pro mobilní telefony a pro zajištění Wi-Fi, bezdrátového přístupu k internetu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Anténa není nijak nové zařízení, aby bylo jasno, první sestrojil v roce 1888 německý fyzik Heinrich Hertz. Samozřejmě s výkonnými a sofistikovanými koncepty současnosti nejde prototyp porovnávat. Nová technologie LG výrazně mění vzhled telekomunikační antény automobilu, ta bude neviditelná. Společnost přichází s technologicky vyspělou anténou, která bude mnohem méně nápadná než dosavadní typy.

Řízení aut od příštího roku definitivně přebírají počítače. Nová technika sníží spotřebu až na 1 litr/100 km

Tím méně lze říct, že nebude vidět vůbec. Tato nová anténa bude integrována přímo do skla vozidla. Tím se „vyčistí“ vzhled auta, ale také zvýší jeho technologické možnosti. Nová anténa je zapuštěna do samolepicí průhledné fólie. Zajišťuje spolehlivý příjem signálu a zároveň umožňuje instalaci na panoramatické střechy automobilů. Je to tak. Díky této technologii mohou výrobci vozidel integrovat anténu přímo do skla nebo střechy.

Anténa bude na skle, bohužel tím auta přijdou o typický prvek

To odbourává nutnost viditelných antén na střeše. Transparentní anténa přináší vylepšenou konektivitu s podporou 5G, GNSS a Wi-Fi, a to bez ohledu na design vozu. Nemusí jít nutně o špičkovou limuzínu německé prémiové třídy. Tuhle anténu unese i malý čínský hatchback. Budoucnost je zde? Ano, téměř. Nová, neviditelná anténa není ještě plně na trhu, kdy bude? Očekává se, že její implementace do sériové výroby vozidel bude brzy následovat.

iZdroj fotografie: LG

Záleží na tom, jak moc budou jednotlivé společnosti a značky spolupracovat. Dá se čekat, že jakmile o anténě uslyší širší veřejnost, bude zájem ji použít. A zrušit vše ostatní. Úplně vidím EU, jak bude vnímat žraločí ploutev jako nebezpečnou, agresivní a společensky nežádoucí. A tradiční tyčovou anténu někdo dříve či později označí jako falickou, genderově nevyváženou. Ale vážně, že na některých autech bude žraločí ploutev chybět?

Líbí se vám žraločí ploutev?

Zdroj: LG
Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články