Strnadův apetit. Bitva o univerzitu obrany vrcholí

Michal Strnad kráčí ve stopách známějších miliardářů, kteří svůj vliv posilují skrze investice do škol, fotbalových klubů nebo spřízněné postavy dosazené na důležité pozice. Zbrojařovy stopy se nyní podle časopisu Neovlivní.cz objevují v zákulisí výběru nového rektora Univerzity obrany.

Univerzita obrany, která připravuje profesionály pro armádu i pro působení ve složkách NATO a věnuje se také výzkumu, mění své vedení. Současná rektorka Zuzana Kročová končí ve funkci letos v červenci. Do 12. dubna se shromažďují návrhy kandidátů na nejvyšší univerzitní post, jméno nového rektora by mělo být známo na konci měsíce.


Michal Strnad. Foto: czechoslovakgroup.com

„Podle usnesení Akademického senátu Univerzity obrany ke shromažďování návrhů na jmenování rektora proběhne hlasování o návrzích na jmenování nového rektora 24. dubna 2024 v rámci zasedání Akademického senátu Univerzity obrany,“ uvedla Veronika Černá z oddělení marketingu univerzity.

Podle informací Neovlivní.cz byla v době uzávěrky časopisu známá dvě jména: Libor Kutěj, bývalý důstojník vojenské tajné služby, který byl jeden čas dokonce zástupcem šéfa Vojenského zpravodajství. Dnes působí na univerzitě coby prorektor. Druhým jménem je Jan Farlík, který přišel rovněž z armády a aktuálně je na brněnské škole proděkanem fakulty vojenských technologií. Jejich kandidaturu potvrdila i sama univerzita. „Prozatím jsou navrženi tito dva kandidáti,“ dodala Černá.

A právě v souvislosti s jedním z kandidátů se v bezpečnostních složkách začalo skloňovat jméno zbrojaře Michala Strnada – majitele společnosti CSG, která díky dodávkám zbraní pro napadenou Ukrajinu dosahuje rekordních zisků. A momentálně také jednoho z nejvlivnějších zákulisních hráčů s těsnou vazbou na tým premiéra Petra Fialy, jak jsme popsali v zářijovém časopise Neovlivní.cz.

„Strnad chce ovládnout Univerzitu obrany. Má svého kandidáta,“ uvedl zdroj z bezpečnostní komunity.

Tyto informace redakce ověřila ještě u dalších dvou na sobě nezávislých zdrojů. Sám Strnad nicméně prostřednictvím mluvčího jakékoli angažmá ve výběru nového rektora popřel. (Detailní vyjádření Strnada i citace zdrojů z bezpečnostní komunity přináší časopis Neovlivní.cz)

Mít vliv na Univerzitu obrany má hluboký smysl pro jakéhokoli zbrojaře. Nejde jen o to, že lze skrze ni budovat vlivovou síť, která bude využitelná po nástupu absolventů do armády, státní správy či struktur NATO. Ostatně ze stejného důvodu byla vždy terčem zájmů nejrůznějších skupin vysoká škola CEVRO, která odchovala řadu bezpečnostních expertů a je s ní spojen například i současný hlavní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar.

Univerzita obrany ale hraje také významnou roli při veřejných zakázkách pro ministerstvo obrany, jemuž poskytuje odborná stanoviska. Jen pro ilustraci, o co jde: antimonopolní úřad kupříkladu požádal univerzitu v roce 2022 o odborné vyjádření v případě dodávek zbraní pro vojenskou policii. Takových příkladů je řada.

Koho bezpečnostní komunita bere jako Strnadova koně? Jaký byznys je s univerzitou spojený? A proč se o výběr nového rektora zajímá i prezident? Detaily přináší dubnový časopis Neovlivní.cz. PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: CSG

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email