Dnes Pátek - dest 22°C
Zítra Sobota - prehanky-dest 18°C
Pátek 31. 5. 2024
Svátek má Kamila
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražané v posledních letech spotřebují méně elektřiny na topení
Ilustrační foto: archiv

Pražané v posledních letech spotřebují méně elektřiny na topení

Průměrná spotřeba elektrické energie využívané k topení se v posledních letech v Praze snižuje, od roku 2017 klesla ze zhruba devíti megawatthodin na odběrné místo a rok na zhruba 7,3 megawatthodiny. Na úterním jednání výboru pražského zastupitelstva pro energetiku to řekl Stanislav Votruba z firmy PRE Distribuce. Obecně je podle něj spotřeba elektrické energie v metropoli v posledních letech pod dlouhodobým průměrem, vliv měla i pandemie koronaviru.

Spotřeba elektřiny pro domácnosti či menší podnikatele, která neslouží k vytápění, je podle Votruby víceméně stabilní, ale u topné spotřeby je pokles poměrně výrazný. Dodal, že to je dáno pravděpodobně jak teplejšími zimami, tak úsporami na straně spotřebitelů. Rostoucí trend spotřeby je naopak například v oblasti elektromobilty.

Celkově zároveň stabilně roste počet odběrných míst o zhruba procento ročně, dodal Votruba. V době koronaviru pak podle něj spotřeba elektřiny výrazně klesla u velkoodběratelů a naopak narostla u domácností, protože lidé trávili více času doma.

Mezi základní aktivity skupiny PRE patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Přes 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, v níž drží hlavní město Praha 51 procent akcií.

Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta. Skupina PRE má zhruba 830 000 zákazníků a je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR.


Autor: ČTK

Reuse den u Anděla

Dnes ve 13:44

Před kostelem sv. Václava na náměstí 14. října se koná reuse den. Začíná se v 11 hodin.

Festival Pivo na Náplavce představí 50 minipivovarů

Dnes v 11:40

Pivo na Náplavce, degustační festival zlatavého moku se lets bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 50 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem, pivní bleší trh a několik...

Přehled plánovaných výluk vody na 23. týden

Dnes v 11:13

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 13: Hledáme pěstouny pro děti

Dnes v 10:52

Praha 13 se ve středu 5. června připojí ke Dnům pěstounství v Praze formou Dne otevřených dveří. V době od 10 do 17 hodin se mohou zájemci a všichni, kdo se chtějí dozvědět o pěstounské péči více, dostavit na radnici.

Otevřené ateliéry

Dnes v 10:24

Čtvrtý ročník festivalu umožní nahlédnout do ateliérů výtvarných umělců a designérů! Festival nabízí možnost bezplatně navštívit místa, kde se rodí umělecká díla, poznat zákulisí tvorby, či se osobně setkat s umělci.

Procházka s průvodkyní: Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

Dnes v 07:29

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter. Ve čtvrtek 6. června ve 14:30 hodin se projdete Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století.

Festival ambasád 2024

Dnes v 05:38

Sedmý ročník největšího mezinárodního street food festivalu v sobotu 8. června od 8 do 14 hodin na Kulaťáku. Prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory. Velvyslanci se akce osobně účastní.

Festival Praha žije hudbou 2024

Včera v 16:50

Další ročník toho festivalu pouličního umění proběhne 7. a 8. června. Na víc než 20 místech v ulicích vystoupí celkem přes 120 umělců.

Den prevence v Praze 2

Včera ve 12:19

Pobavit se a dozvědět něco o prevenci kriminality a krizových situací můžete ve středu 19. června. Čekají vás hry, zábava a spousta skvělých nápadů, jak smysluplně trávit volný čas sportem, kreativními aktivitami a učením.

Sladký semestr plný krásné práce

Včera v 01:00

FA ČVUT zve na ochutnávku výstavy ateliérových prací letního semestru až do 28. června. Nabízí projekty téměř sedmdesáti ateliérů Architektury a urbanismu, Krajinářské architektury a Designu. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 18 hodin, přijít může každý...

Den dětí s IZS se bude konat v Parku Přátelství

29. května 2024 v 19:26

Ve čtvrtek 30. května se v proseckém Parku Přátelství bude konat tradiční akce Den dětí s IZS.

Folkové Podviní 2024

29. května 2024 v 05:50

Devatenáct let folku a trampské muziky v kamenném hradišti vysočanského Podviní v Praze 9. Festival Folkové Podviní 2024 se koná 6. června od 16:30 hodin.

Meandry Botiče s průvodcem

28. května 2024 ve 20:41

Běžecké trasy s průvodcem – pohyb na čerstvém vzduchu a nepoznaná krajina Prahy 10. Běh po městské části je skvělý způsob, jak ji prozkoumat a zároveň si udržet kondici.

Další články
Nahoru