The Capitals: Pokud vznikne stát Palestina, Itálie je připravena vyslat mírové jednotky

© European Union 2024

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


ŘÍM

Pokud vznikne stát Palestina, Itálie je připravena vyslat mírové jednotky. Itálie zvažuje nasazení svých mírových sil, aby pomohla uklidnit situaci v Gaze v případě, že s podporou dalších zemí vznike palestinský stát. V úterý to řekl italský místopředseda vlády a ministr zahraničí Antonio Tajani (Forza Italia, EPP).

Tajaniho slova přichází před blížící se schůzkou ministrů zahraničí skupiny G7, která se uskuteční 17. až 19. dubna na ostrově Capri. Ministr také uvedl, že skupina bude usilovat o to, aby se konflikt nestupňoval.

„Naším úkolem je prevence a ujištění veřejnosti: italská vláda je pevně odhodlána usilovat o mír. Jsme přáteli Izraele, ale chceme přispět k míru, včetně případného nasazení jednotek, pokud by vznikl palestinský stát s podporou dalších zemí,“ řekl Tajani na úterním fóru agentury Ansa. Více zde.


PAŘÍŽ

Sorbonna 2.0? Macron možná chystá nový projev o Evropě. V Evropě se šušká, že francouzský prezident Emmanuel Macron možná připravuje nový projev o budoucnosti EU, který by měl přednést ve Štrasburku na konci dubna, tedy na posledním plenárním zasedání Evropského parlamentu před eurovolbami. Nikdo však zatím s jistotou neví, co bude obsahovat. První velký projev o EU pronesl Macron na Sorbonnské univerzitě v roce 2017. (Théo Bourgery-Gonse | Euractiv)


MADRID

Španělská vicepremiérka varuje před „Evropou války“. Evropská unie by měla dělat více pro ochranu lidských práv a hodnot, místo aby se stala „Evropou války“, prohlásila v úterý španělská vicepremiérka a lídryně progresivní platformy Sumar Yolanda Díaz.

Díaz v rozhovoru pro EFE, partnerskou agenturu Euractivu, vyjádřila své znepokojení nad eskalací války na Blízkém východě a situací na Ukrajině a vyzvala k diplomacii a míru, které jsou podle ní potřeba „více než kdy jindy“. (EuroEFE)


VARŠAVA

Obětí špionážního softwaru Pegagus mohlo být v Polsku skoro 600. Až 578 lidí, včetně opozičních politiků a možná i významných osobností z tehdejšího vládního tábora, bylo za vlády předchozí polské konzervativní vlády Práva a spravedlnosti (PiS) sledováno prostřednictvím špionážního programu Pegasus. V úterý to oznámil polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Adam Bodnar.

Zpráva generálního prokurátora o užívání softwaru, která byla předložena parlamentu a zveřejněna na internetových stránkách Senátu, se týká období let 2017 až 2022, kdy vládla PiS (ECR).  (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


BRATISLAVA

Ficův komentář o koze Jourovou pobavil, eskalaci odmítla. Českou místopředsedkyni Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věru Jourovou a její tým „pobavily“ výroky slovenského premiéra Roberta Fica na její adresu, že „miluje“ jeho vládu asi tak, „jako koza nůž“. V úterý to uvedl tiskový tým komisařky. Právě Jourová nyní přebírá od svého kolegy Didiera Reynderse celou agendu právního státu, a tedy i „případ“ Slovensko.

Fico na adresu Jourové promluvil na pondělní tiskové konferenci, kde uvedl, že Jourová o něm a vládě „učinila několik veřejných prohlášení“ a zjevně je „nenávidí“. A pak dodal, že vládu „miluje jako koza nůž“. (Natália Silenská | EURACTIV.sk)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář