Olympijský oheň v Paříži se v kolébce antických her rozhořel i přes nepřízeň počasí

Přidat na Seznam.cz

I bez pomoci Apollóna byl v úterý v místě antických her na jihu Řecka zažehnut oheň, který bude hořet na olympijských hrách v Paříži.

Zamračená obloha zabránila tradičnímu zapálení, kdy herečka převlečená za starořeckou kněžku použije slunce k zapálení stříbrné pochodně – poté, co přednese symbolickou modlitbu k Apollónovi, starořeckému Bohu slunce. Místo toho použila záložní plamen, který byl na stejném místě zapálen v pondělí během závěrečné zkoušky, uvádí portál Yahoo.

Obvykle nejpřednější ze skupiny kněžek v dlouhých plisovaných šatech ponoří pochodeň naplněnou palivem do parabolického zrcadla, které na ni soustředí sluneční paprsky, díky čemuž vzplane oheň. Tentokrát se však o to ani nepokoušela a šla rovnou k záložnímu plameni, uchovávanému v kopii starořecké nádoby. Ironií osudu jen několik minut poté vysvitlo slunce.

Ze starověkého stadionu v Olympii ponese štafeta nosičů pochodní oheň po trase dlouhé 5 000 km přes Řecko včetně několika ostrovů až do předání organizátorům her v Paříži v Aténách 26. dubna.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach řekl, že zapálení ohně je „poutí do naší minulosti ve starověké Olympii a aktem víry v naši budoucnost“.

Zdroj: Yahoo