Ostravské dominanty se na připomínku Světového dne hemofilie rozzáří barvou krve

17/4 2024

Také letos se statutární město Ostrava připojí k celosvětovému projektu s názvem Rozsviťte červená světla, který u příležitosti Světového dne hemofilie pořádá Světová organizace hemofiliků (WHF). Už dnes, ve středu 17. 4. tak budou věž Nové Radnice i most Miloše Sýkory po setmění nasvíceny do červena. 

Ostravské dominanty se na připomínku Světového dne hemofilie rozzáří barvou krve

Červeně nasvícená věž Nové radnice. Foto: Jiří Zerzoň

Světový den hemofilie, který na 17. 4. připadá, má za cíl zvýšit povědomí o této nemoci, projevující se špatnou srážlivostí krve a zároveň vyjádřit podporu hemofilikům i jejich rodinám.  Radniční věž i „Sýkorák" se znovu ocitnou v dobré společnosti. Do červené barvy se totiž dnes večer v Praze zahalí rovněž Petřínská rozhledna, Tančící dům nebo budova Českého vysokého učení technického. V Brně by to mělo být Mahenovo divadlo nebo hrad Špilberk.  Zapojí se i další kraje napříč Českou republikou, jako například Liberecký, Královéhradecký a další

A protože Světový den hemofilie se skutečně slaví po celém světě, do červena se zbarví například opera v Sydney, Eiffelova věž v Paříži, Niagarské vodopády, prezidentský palác v Bratislavě a mnoho jiných staveb, které znají lidé všech kontinentů. 

Český svaz hemofiliků taktéž tradičně organizuje u příležitosti Světového dne hemofilie množství osvětových a informačních akcí. Více na www.hemofilici.cz.