Ekonom: Blbá nálada Čechů ustupuje. Tři měsíce v řadě klesají ceny potravin

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 4. 2024

Komentář: Ceny v průmyslu i stavebnictví se stabilizovaly a meziročně se mění jen velice mírně. "Naopak ceny v zemědělství dál prudce klesají, což způsobilo, že potraviny v České republice zlevňují nejrychleji ze všech zemí Evropské unie," uvedl to ve svém komentáři pro ŽivotvČesku.cz hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček s tím, že nižší ceny mají vliv na takzvanou »blbou náladu« ve společnosti, která tak logicky ustupuje.

Ceny zemědělských výrobců se v březnu meziročně snížily o 13,2 procenta, uvedl to na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Jednalo se již o jedenáctý měsíc v řadě, kdy došlo k poklesu cen. V rostlinné výrobě došlo ke snížení cen o 15,5 procenta a v živočišné výrobě o 10,5 procenta. Některé položky však prudce zdražily. Jedná se například o ovoce či brambory. Podle Eurostatu již tři měsíce v řadě klesají ceny potravin v České republice nejrychleji ze všech zemí Evropské unie, uvedl pro ŽivotvČesku.cz zkušený ekonom.

ČSÚ dále upozornil, že v březnu došlo k meziroční stagnaci cen průmyslových výrobců. Ceny potravinářských výrobků klesly o 5,0 procenta. "Zlevnily především oleje a tuky o 22,2 procenta či mlýnské a škrobárenské výrobky o 19,8 procenta. Naopak vzrostly ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 3,7 procenta či ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 2,6 procenta," doplnil Štěpán Křeček ve svém komentáři pro ŽivotvČesku.cz ohledně nejnovějších dat.

Ceny stavebních prací v březnu meziročně vzrostly o 1,6 procenta. Naopak ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví zlevnily o 1,8 procenta. "Postupné rozbíhání hypotečního trhu pomůže oživit české stavebnictví, které je však dlouhodobě sevřeno ve svěrací kazajce přeregulovaných stavebních předpisů," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonom s tím, že takzvaná »blbá nálada« se postupně ze společnosti vytrácí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vliv na to obecně má, když se životní úroveň českých domácností zlepšuje. "S tím do určité míry souvisí i pokles cen," doplnil.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.