Na jeviště Státní opery se vrací činohra. Inscenace Mefisto je dramatizací „románu jedné kariéry“

Představení Mefisto je dramatizací románu Klause Manna, který vznikl v nacistickém Německu v roce 1936 a mnoho jeho postav je inspirováno skutečnými historickými figurami. První premiéra proběhne 18. dubna na jevišti Státní opery.

Činohra Národního divadla vstupuje po mnoha letech znovu na jeviště Státní opery, a to slavnostní premiérou divadelní adaptace románu Klause Manna s názvem Mefisto v režii Mariána Amslera. Hlavní roli herce Hendrika Höfgena ztvární Robert Mikluš.

Mannův „román jedné kariéry“ z roku 1936 je dodnes aktuální psychologickou studií urputné honby za slávou, zároveň však také zobrazuje nástup a zrod německého nacismu. V Mannově rodné zemi byl poprvé vydán až po dvaceti letech – v roce 1956, celosvětovou popularitu poté získalo jeho filmové zpracování v režii Istvána Szabó z roku 1981.

1712652414-mefisto_oblekana-zkouska_foto-patrik-borecky-12.webp
  • Pavlína Štorková a Robert Mikluš (©Patrik Borecký)

„Téma Mefista je pro mě velice osobní z mnoha důvodů,“ říká režisér Marián Amsler. „Mám vřelý vztah k německé literatuře, jazyku i krajině. Navíc je to román z prostředí divadla, ve kterém žiji téměř celý svůj život. Klaus Mann odešel z Německa, podobně jako já teď odcházím ze Slovenska. To dílo je smutně vizionářské, protože dnes víme, kam to pak vedlo. Už když jsem pracoval na dramatizaci, připadalo mi, že všechno, co se dělo v Evropě před druhou světovou válkou, nápadně připomíná dnešní dobu. A bohužel se to za ten rok příprav inscenace ještě zhoršilo.“

1712652380-mefisto_oblekana-zkouska_foto-patrik-borecky-8.webp
  • Lucie Polišenská, Robert Mikluš, Marek Daniel (©Patrik Borecký)

Dramaturgyně Jana Slouková dodává: „Román Mefisto, dílo německé exilové literatury třicátých let, které silně rezonuje i s naší minulostí, se pro nás stalo ideálním titulem pro činoherní návrat do prostor Státní opery. Lesk tohoto divadelního domu s jeho vlastní německou historií jako by se stal snem hlavního hrdiny Hendrika Höfgena o dosažení opojného vrcholu.“

Hudbu k představení složil Ivan Acher, kromě Roberta Mikluše tvoří herecké obsazení také například Pavlína Štorková, Alžbeta Ferencová, Pavla Beretová, Radúz Mácha, Zuzana Stivínová, Miloslav Mejzlík, Martina Preissová, Zdeněk Piškula, Marek Daniel a další. Premiéry proběhnou ve čtvrtek 18. dubna a pátek 19. dubna od 19.00.

1712652431-mefisto_oblekana-zkouska_foto-patrik-borecky-14.webp
  • Jan Bidlas a Zuzana Stivínová (©Patrik Borecký)

Úvodní foto: Robert Mikluš (©Patrik Borecký)

Podcast