Ruská konstrukce, která je kvůli svému vzhledu označována jako „želví tank“, se znovu objevila na frontě

Ruské ozbrojené síly opět použily svůj experimentální tank na frontě na Ukrajině. Řeč je o konstrukci, která je kvůli svému vzhledu označována jako „želví tank“. V žádném případě nejde o přehnané přirovnání, protože plášť tohoto tanku je jedinečný, píše server Defence Blog.

Nejrůznější hybridy a více či méně podivné kombinace dvou či více vozidel do jednoho nejsou v probíhajícím konfliktu na Ukrajině ničím neobvyklým. Naopak, vojenské akce donutily obě strany přizpůsobit se bojům, jejichž důsledky můžeme pozorovat již více než dva roky. Rusové i Ukrajinci se opakovaně chlubili svými ženijními „zázraky“ techniky.

Nyní armáda Ruské federace ukazuje svůj další projekt amatérské modifikace tanku neznámého typu ukrytého pod masivní ocelovou konstrukcí. Jeden detail na něm stojí za povšimnutí.

Želví tank opět na Ukrajině

Je to již podruhé, co Rusové ukázali svou unikátní konstrukci na frontě. Poprvé byla tato zvláštní konstrukce zvěčněna na záběrech při útoku Rusů. Ukrajincům se nepodařilo „želví tank“ zničit, a tak se zařízení opět objevuje na Ukrajině.

Ačkoli je vzhledem ke kvalitě fotografií a záběrů prakticky nemožné přesně určit, jaký stroj se pod ocelovou konstrukcí skrývá, pozornost si zaslouží detail viditelný na plášti, který prozrazuje účel vozidla. V horní části „želvího krunýře“ lze totiž vidět namontované systémy elektronického boje. Jejich úkolem je bojovat proti ukrajinským bezpilotním letounům kamikadze, které se k tanku přibližují.

Je tedy třeba předpokládat, že unikátní vozidlo ruské výroby poskytuje podporu pěchotě během boje a blízké obrněné technice. Tank se s největší pravděpodobností pohybuje v doprovodu spojeneckých vojsk a ruší signál, aby zabránil ukrajinským bezpilotním letounům zahájit útok v blízkosti projíždějící „želvy“.

Na schopnost přežití dotyčné konstrukce může mít skutečně vliv i samotný ocelový plášť, který poskytuje další vrstvu pancíře. Stojí však za zmínku, že takový kryt má i jednu zásadní nevýhodu, a to že výrazně ztěžuje viditelnost a mobilitu. Zvýšená korba tanku usnadňuje zásah vozidla, přičemž každý kilogram ocelových plátů navíc zvyšuje hmotnost vozidla, a tím snižuje jeho rychlost.

Zdroj: redakce, defence-blog.com